ONLINE: Európska elita núti Britániu rýchlo odísť, trhy počítajú škody

TA3 TASR SITA ČTK
27.6.2016 09:43

Európski a britskí politici pokračujú v rokovaniach. Vyjasňujú si predovšetkým to, ako konkrétne bude vyzerať proces vystúpenia Británie z Únie.

Online sme ukončili

23:58 Angličtina, jeden z troch úradných jazykov inštitúcií EÚ, by mohla byť vyškrtnutá zo zoznamu oficiálnych jazykov Európskej únie, ak Spojené kráľovstvo opustí úniu. Uviedla to poľská europoslankyňa a predsedníčka Výboru pre ústavné veci Európskeho parlamentu Danuta Hübnerová.

22:00 Poľsko chce viesť neformálnu skupinu členských krajín v rámci Európskej únie, ktorá sa bude usilovať o jej obnovu po rozhodnutí Británie odísť. Povedal to poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski.

Vyjadril sa tak po dvoch samostatných stretnutiach s ministrami zahraničných vecí ďalších krajín EÚ, prvom v Prahe a druhom vo Varšave. V Prahe sa Waszczykowski stretol s partnermi z Česka, Slovenska, Maďarska, Nemecka a Francúzska.

20:27 Minulotýždňové referendum bolo "jedným z najväčších výkonov demokracie" v dejinách Spojeného kráľovstva, povedal britský premiér David Cameron na úvod svojho prvého parlamentného prejavu po hlasovaní o Brexite.

19:47 Lídri Nemecka, Francúzska a Talianska vyhlásili, že rokovania s Britániou o jej odchode z Európskej únie nebudú, kým Londýn oficiálne neoznámi svoj úmysel vystúpiť z EÚ. Merkelová na tlačovej konferencii uviedla: "Dohodli sme sa, že nebudú oficiálne ani neoficiálne rozhovory" s Britániou, kým Londýn neuplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy.

19:43 Bilaterálne rokovania medzi Dublinom a Londýnom o britskom rozhodnutí opustiť Európsku úniu sa na začiatku sústredia na Severné Írsko, hranice a spoločnú oblasť voľného pohybu osôb, povedal v írskom parlamente tamojší premiér Enda Kenny.

"Budeme pokračovať v naliehavej a intenzívnej práci s britskou vládou a vedením Severného Írska, aby sme zistili, ako môžeme spoločne zabezpečiť, že výdobytky posledných dvoch desaťročí budú plne chránené... dohodami, ktoré vyjednáme," povedal Kenny.

19:40 Nemecko, Francúzsko a Taliansko chcú dať Európskej únii zasiahnutej Brexitom nový impulz. V Berlíne sa na tom zhodli nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande a taliansky premiér Matteo Renzi. Únia by sa podľa nich mala v nadchádzajúcich mesiacoch zamerať na otázky bezpečnosti, hospodárskeho rastu a na mladých občanov eurozóny.

19:21 Zakladateľ britskej značky Virgin Richard Branson vyzval britský parlament, aby "ešte raz zhodnotil" referendum o vystúpení Británie z EÚ, a argumentoval tým, že hlasovanie neodzrkadľuje názory väčšiny mladých ľudí ani zákonodarcov.

18:31 Vodca poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński obvinil predsedu Európskej rady a svojho krajana Donalda Tuska zo zodpovednosti za Brexit. Podľa neho by mal Tusk úplne zmiznúť z európskej politiky.

18:13 Popredná moslimská organizácia požiadala o bezodkladné stretnutie politických a občianskych lídrov. Reagovala tak na desiatky "šokujúcich prejavov nenávisti" po referende o Brexite.

17:50 Britská vláda oznámila vytvorenie osobitného oddelenia, ktoré začne pracovať s agendou týkajúcou sa Brexitu. Vláda, ktorá rokovala popoludní, zároveň zdôraznila, že referendum o nezávislosti je "tou poslednou vecou", ktorú Škótsko potrebuje.

17:30 Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval obyvateľov metropoly, aby sa postavili proti nenávistným prejavom voči prisťahovalcom z iných krajín EÚ. Xenofóbne útoky vypukli po odhlasovaní odchodu Británie z Únie a úrady ich nebudú tolerovať, zdôraznil Khan.

17:21 Do príprav vyjednávania o odchode Británie z EÚ sa plne zapoja aj regionálne vlády Škótska, Walesu a Severného Írska, oznámil bristský premiér David Cameron.

16:47 Spojeným štátom podľa ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho záleží na tom, aby EÚ zostala silná, súčasne si však chcú "zachovať osobitný a pevný vzťah" s Britániou. "Je povinnosťou vedúcich predstaviteľov uplatniť vôľu ľudí a urobiť to spôsobom, ktorý je zodpovedný, citlivý, ohľaduplný a dúfam, že strategický," dodal.

16:45 V období dvoch až troch rokov sa podľa prezidenta Zväzu automobilového priemyslu SR Juraja Sinaya pravdepodobne nič nezmení a následný vývoj bude závisieť od bilaterálnych dohôd Veľkej Británie s jednotlivými krajinami EÚ. Investícia Jaguar Land Rover by nemala byť ohrozená.

16:30 Júlový summit Európskej únie bude riešiť témy ako migračná kríza, spolupráca EÚ s NATO a výkon európskej ekonomiky. Náročné témy sa však preberú za pár hodín. Debatovať sa bude predovšetkým o Brexite. Predpokladá sa, že David Cameron informuje kolegov o vývoji na pracovnej večeri. V stredu sa stretnú na neformálnej schôdzke prezidenti a premiéri krajín EÚ už bez Británie.

15:48 Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa svojich slov chápe, že Británia zrejme potrebuje "isté časové obdobie na analyzovanie situácie" týkajúcej sa odchodu krajiny z Európskej únie, ale "dlhodobé pozastavenie" tohto procesu nie je v ekonomickom záujme ani jednej zo strán.

15:35 Nového britského premiéra a šéfa vládnych konzervatívcov by mali vybrať do 2. septembra. Do štvrtka by sa mali zhromaždiť nominácie na túto funkciu. Oznámil to stranícky výbor konzervatívcov.

Britská tlač už špekuluje o Cameronovom nástupcovi. Hovorí sa o bývalom londýnskom starostovi Borisovi Johnsonovi, ale aj o ministrovi spravodlivosti Michaelovi Govovi a ministerke vnútra Therese Mayovej. Johnson a Gove boli za Brexit, Mayova bola neutrálna.

15:00 Kurz britskej libry klesol na nové 31-ročné minimum. Kurz britskej meny klesol počas dnešného dňa už pod 1,32 USD/GBP, prvýkrát od roku 1985.

14:47 Severoatlantická aliancia sa po rozhodnutí Británie vystúpiť z Európskej únie stane ešte dôležitejšou, uviedli dnes minister zahraničných vecí USA John Kerry a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

14:45 Britský premiér David Cameron považuje aktiváciu článku 50 unijnej zmluvy, ktorý rieši vystúpenie z Európskej únie, za suverénne rozhodnutie. Oznámil tiež, že nevidí žiaden dôvod, aby sa konalo druhé referendum o nezávislosti Škótska.

14:00 Väčšina Švédov chce zostať v Európskej únii. Podľa nového prieskumu sa za zotrvanie vyjadrilo 52 percent voličov, 31 percent bolo za odchod. Švédsko pritom patrí medzi krajiny, kde by sa podľa svetových médií mohol prejaviť dominový efekt Brexitu.

13:50 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nerezignuje na svoju funkciu po britskom referende. Vyplýva to z odpovede hovorcu komisie.

13:20 Slovensko je pripravené usporiadať neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí zostávajúcich 27 členských štátov Európskej únie k následkom britského referenda na budúcnosť Európy. Takto sa vyjadril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

13:00 Hovorca nemeckej vlády  uviedol, že kým Británia neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, nebudú sa konať žiadne neformálne rokovania o podmienkach odchodu Británie z EÚ.

12:20 Vedenie EÚ nesie spoluzodpovednosť za Brexit. "Je to porážka EÚ, preto by predstavitelia jej vedenia mali minimálne požiadať o vyslovenie dôvery," uviedol podpredseda Európskeho parlamentu Ryszard Czarnecki.

11:45 Európska komisia chce urýchliť nielen proces odchodu Británie z EÚ, ale aj rozširovanie menovej únie. Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker chce ukončiť doterajšiu "EÚ s mnohými menami" a menová únia by sa podľa neho mala výraznejšie integrovať, uviedli zdroje z jeho okolia pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

11:33 "Veľká Británia nevstúpi opäť do Európskej únie počas môjho života. Ale snáď naše deti alebo vnúčatá budú dosť bystré na to, aby obnovili silu Európy," uviedla nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

11:30 Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn oznámil zloženie nového tieňového kabinetu, ktorý v nedeľu opustilo 12 a v pondelok 5 tieňových ministrov. Demisie sú dôsledkom nespokojnosti časti vedenia strany s Corbynovým vedením, jeho účinkovaním v predreferendovej kampani.

11:05 Británia by mohla v dôsledku rozhodnutia opustiť Európsku úniu skĺznuť do recesie už v priebehu jedného roka. Navyše, dôsledky pocíti aj svetová ekonomika. Predpokladajú to ekonómovia americkej investičnej banky Goldman Sachs.

10:45 Nemecký eurokomisár Günther Oettinger vyzval Britániu, aby objasnila svoje úmysly po tom, ako sa britskí voliči v referende rozhodli pre vystúpenie z Európskej únie. "Každý deň neistoty bude odrádzať investorov po celom svete od investovania do Veľkej Británie alebo dôvery v Európu," vyhlásil.

10:30 Zatiaľ nie je jasné, kedy 73 britských europoslancov opustí Európsky parlament. Odchod britských poslancov by v Európskom parlamente neznamenal zásadné preskupenie síl, mierne by sa len zväčšila spoločná váha tých frakcií, ktoré presadzujú hlbšiu európsku integráciu.

10:15 Britský minister financií George Osborne sa snaží zmierniť nervozitu trhov. Vo svojom prejave zdôraznil, že britská ekonomika je dostatočne silná, aby čelila reakcii zo zahraničia a je aj v omnoho lepšej pozícii, než v roku 2008, keď vypukla finančná kríza.

9:58 Britského premiéra Davida Camerona by na čele vlády aj na predsedníckej stoličke konzervatívcov mohol nahradiť bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Vyhlásil to Chris Grayling, ktorý zastáva post vodcu konzervatívcov v Dolnej snemovne.

8:30 Vodca britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn sa ocitá pod čoraz väčším tlakom k odstúpeniu. K rezignácii ho vyzval okrem iného doterajší labouristický tieňový predseda Dolnej snemovne parlamentu Chris Bryant, poslanec Stephen Kinnock potom zase vyhlásil, že strana kvôli Corbynovi v možný jesenných predčasných voľbách môže prísť až o 60 kresiel.

Ak Corbyn neodstúpi, môže sa podľa Bryanta zapísať do histórie ako ten, ktorý rozštiepil Labouristickú stranu. "Vyzývam vás, lebo ste čestný muž, aby ste urobil čestný krok a urobil jediné rozhodnutie, ktoré by odvrátilo možnú skazu, a to je rezignácia," napísal Bryant vo svojom liste Corbynovi.

8:00 O napätej situácii po referende z minulého týždňa, pri ktorom Briti rozhodli o odchode z Európskej únie, bude dopoludnia v Londýne rokovať britská vláda. Jej predseda David Cameron bezprostredne po ohlásení výsledkov oznámil, že počas najbližších troch mesiacov z vedenia kabinetu odíde.

Popoludní má o budúcich politických krokoch diskutovať britský parlament. Prvá schôdza po Brexite sa zíde v situácii, keď verejná mienka v krajine je rozdelená a Škótsko ohlásilo zámer zorganizovať nové referendum o nezávislosti.

Konflikty po referende zmietajú aj opozičnými labouristami, ktorých šéf Jeremy Corbyn bude večer na schôdzi vedenia obhajovať svoj post. Jeho tieňový kabinet sa cez víkend fakticky rozpadol a mnohí poslanci šéfovi strany vyčítajú chabú obhajobu spolupatričnosti s EÚ počas kampane pred referendom.

Nečakaný výsledok hlasovania bude témou aj debaty zástupcov severoírskeho regionálneho parlamentu. S ulsterskou premiérkou Arlene Fosterovou budú poslanci rokovať o referende, ktorého celoštátne výsledky boli opačné, než mienky severoírskych voličov.

7:00 Pred utorkovým summitom Európskej únie (prvý summit Európskej rady po britskom referende) bude dopoludnia s Donaldom Tuskom rokovať v Paríži najskôr francúzsky prezident François Hollande a potom popoludní v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá sa večer stretne s Hollandom a talianskym premiérom Matteo Renzim.

V Bruseli sa zároveň uskutoční prvé "poreferendové" zasadnutie Európskej komisie. So šéfkou európskej diplomacie Federikou Mogheriniovou bude v belgickej metropole jednať o Brexite americký minister zahraničia John Kerry, ktorý sa neskôr presunie do Londýna na rozhovory so svojím britským náprotivkom Philipom Hammondom.

V Prahe sa uskutoční stretnutie ministrov zahraničných vecí skupiny V4, teda Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska, ku ktorým sa pripoja ich kolegovia z Nemecka a Francúzska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok