Španielski konzervatívci vyhrali voľby, druhí skončili socialisti

TA3 TASR
27.6.2016 06:37

Vládnuca Ľudová strana zvíťazila v parlamentných voľbách v Španielsku. Podľa oficiálnych predbežných výsledkov po sčítaní takmer sto percent hlasov získala 137 mandátov v dolnej komore parlamentu, ktorá má 350 kresiel. Druhí skončili socialisti s asi 85 poslancami a tretia sa umiestnila radikálne ľavicová koalícia Unidos Podemos sa 71 kreslami.

Povolebné rokovania budú zložité

Oproti predchádzajúcim decembrovým voľbám si vládni ľudovci polepšili o 14 mandátov, ale ani to im nestačí na absolútnu väčšinu (176 mandátov). Povolebné rokovania tak budú zrejme opäť zložité, lebo ani s centristickou stranou Cuiadadanos, ktorá po voľbách obsadí 32 kresiel v dolnej komore, nedajú vládni ľudovci absolútnu väčšinu dohromady.

"Nie som spokojný. My socialisti sme chceli vyhrať voľby a nepodarilo sa to, ale, nakoniec, sme najsilnejšia ľavicová politická sila v krajine," komentoval výsledky volieb šéf socialistov Pedro Sánchez, ktorý sa tento rok márne pokúšal získať dôveru poslancov pre zostavenie novej vlády.

Pre radikálov sú výsledky sklamaním

Sánchez tiež obvinil šéfa koalície Unidos Podemos Pabla Iglesiasa, že vďaka nemu posilnila pravica. Podľa Sáncheza sa Iglasias snažil len o to, aby porazil socialistov. Obaja lídri mali konflikt už pred vyhlásením opakovaných volieb, kedy Iglesias odmietol šéfa socialistov podporiť ako navrhnutého premiéra pri hlasovaní o dôvere v parlamente.

Ako "porazeného" označujú španielskej denníky práve Iglesiasa, ktorého koalíciu umiestňovali predvolebné prieskumy na druhé miesto, len s miernym odstupom za ľudovcami. Iglesias označil výsledky za "neuspokojivé" a dodal, že je potrebné "urobiť reflexiu".

Volebná účasť vo voľbách predstavovala takmer 70 percent, teda rovnako ako v decembrových voľbách. Práve skutočnosť, že sa počas predchádzajúceho polroka strany nedokázali dohodnúť na povolebnú koalíciu viedla k opakovaným voľbám. Španieli šli opakovane k voľbám prvýkrát od pádu frankistickej diktatúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok