Izrael a Turecko sa zmieria, Izrael to bude stáť 20 miliónov

TASR
26.6.2016 22:50

Izrael a Turecko dosiahli dohodu o zmierení, potvrdil izraelský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Izrael a Turecko sa zmieria, Izrael to bude stáť 20 miliónov
SITA/AP

Turecko ochráni Izrael

Krajiny sa dohodli, že Izrael zaplatí 20 miliónov amerických dolárov do fondu pre rodiny deviatich tureckých občanov zastrelených, keď izraelskí vojaci v máji 2010 obsadili loď, ktorá chcela prelomiť námornú blokádu pásma Gazy. Toto odškodné ukončí všetky nároky na Izrael a príslušníkov izraelskej armády, ktorí nebudú stíhaní pred medzinárodným súdom, informovala tlačová agentúra DPA. Turecko sa zaviazalo ochrániť Izrael pred podobnými nárokmi tureckých občanov, dodal informátor.

V separátnom dokumente od dohody Turecko tiež súhlasilo z "humanitárnych" dôvodov pomôcť vyriešiť problém izraelských vojakov zabitých v Gaze, ktorých telá sa nenašli. Podrobnosti dohody zverejnia podľa informátora v pondelok na poludnie.

Predstavitelia Izraela a Turecka sa stretli v Ríme, aby vyriešili šesť rokov trvajúci konflikt a normalizovali vzťahy medzi sebou.

Šesť rokov starý incident

Turecko-izraelské vzťahy pokazilo, keď izraelskí vojaci začali v roku 2010 strieľať na propalestínskych aktivistov na bežnej tureckej lodi, ktorí chceli prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy.

Izraelské médiá už skôr oznámili, že na základe tejto dohody Izrael umožní Turecko dodať do pásma Gazy čokoľvek bude chcieť. Jeho dodávky však musia prejsť izraelskou bezpečnostnou kontrolou v juhoizraelskom prístave Ašdod. Izrael tiež umožní Turecku, ktoré má podľa všeobecnej mienky dobré vzťahy s hnutím islamského odporu Hamas v pásme Gazy, aby tam vybudovalo elektráreň, nemocnicu a odsoľovacie zariadenie, oznámil to izraelský spravodajský web ynet.

Turecko požadovala úplné zrušenie izraelskej námornej a pozemnej blokády pásma Gazy. Izrael však od roku 2010 neobmedzuje prísun žiadneho tovaru do Gazy, s výnimkou tovaru tzv. dvojakého využitia, ako je cement či potrubie, ktoré môžu byť využité pre civilné účely, ale tiež pre stavbu útočných tunelov a rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok