Osemfinále konečnou stanicou, Slováci podľahli Nemcom

TA3 SITA TASR
26.6.2016 20:01

Slovenskí futbalisti sa s účinkovaním na EURO 2016 rozlúčili v osemfinále. V súboji na štadióne Pierrea Mauroya v Lille bolo nad ich sily favorizované Nemecko, ktorému podľahli 0:3.

Slovákom sa nepodarilo zopakovať májové víťazstvo z prípravného súboja v Augsburgu, úradujúcich majstrov sveta vtedy zdolali na ich pôde 3:1. Od tohto neúspechu Nemci v piatich dueloch neprehrali ani raz a navyše neinkasovali.

Nemeckú prevahu na Štadióne Pierra Mauroya v úvodnom dejstve zúročil na gól najskôr Jérome Boateng, ktorý v 8. min prekonal brankára Matúša Kozáčika. Slovenský gólman o šesť minút neskôr zneškodnil pokutový kop Mesuta Özila, ale v závere prvého polčasu zvýšil na rozdiel dvoch gólov Mario Gómez. Po zmene strán spečatil postup favorita Julian Draxler.

Nemecko - Slovensko 3:0 (2:0)

Góly: 8. J. Boateng, 43. M. Gómez, 63. Draxler

Zostavy:

Nemecko: Neuer - Kimmich, J. Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector - Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger) - Th. Müller, Özil, Draxler (72. Podolski) - M. Gómez

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Gyömbér (84. Saláta) - Škriniar - Kucka, Hrošovský, Hamšík, Weiss (46. Greguš) - M. Ďuriš (64. Šesták)

Priebeh hry

Nemci od úvodu na novom trávniku v Lille prevzali taktovku a usilovali sa zatlačiť Slovákov pred ich bránku. V 7. min Kozáčik vytesnil Khedirovu hlavičku mimo tri žrde. Z následného rohového kopu však favorit udrel - lopta sa odrazila k Boatengovi a ten strelou k pravej žrdi z dvadsiatich metrov prekonal slovenského brankára.

O päť minút mali Nemci ideálnu príležitosť - pokutový kop po tom, čo Škrtel postrčil Gómeza. Kozáčik však zachránil svoj tím a zneškodnil Özilov pokus. Po dvadsiatich minútach po prvý raz pohrozili Slováci, ale po Weissovom centri sa nedostali k zakončeniu. V 39. min Draxler z hranice šestnástky tesne minul ľavú žrď. Vzápätí mali svoju najväčšiu dovtedajšiu príležitosť Kozákovi zverenci. Kuckovu hlavičku z piatich metrov Neuer reflexívne vytlačil na rohový kop.

Čo sa nepodarilo stredopoliarovi AC Miláno, dokázal o chvíľu na opačnej strane ihriska Gómez - zužitkoval center z ľavej strany, zblízka poslal loptu do siete a Nemcov pred polčasovou prestávkou do dvojgólového vedenia.

Slováci sa pokúsili o odpoveď hneď po zmene strán a začali aktívnejšie. V 49. min Hamšík nabil Kuckovi, jeho bomba však išla presne do Neuerovho náručia. Nemci mierne zvoľnili, Kuckov priamy kop v 57. min však ich bránku neohrozil. Svetoví šampióni z Brazílie 2014 opäť udreli po hodine hry. Po rohovom kope sa lopta odrazila k nepokrytému Draxlerovi, ten zblízka napálil loptu ponad Kozáčika do siete a osemfinálová tajnička sa začínala vyjasňovať.

Slováci naďalej bojovali, chýbala však kvalita aj presnejšia kombinácia. V 68. min mala Ďuricova strela z priameho kopu potrebnú razanciu, ale nevošla sa do Neuerovej svätyne. V 82. min Škrtel dobrým sklzom zachránil pred Gómezom. Vzápätí sa na ihrisko dostal Saláta, tréner Kozák teda v priebehu osemfinálového duelu poslal na trávnik všetkých hráčov v poli, ktorí dovtedy neodohrali na ME ani minútu (aj Greguša a Šestáka).

V závere Nemci skôr šetrili sily a verili vo svoj prienik do štvrťfinále. Ten sa po záverečnom hvizde rozhodcu stal realitou, ešte predtým sa však ukázal Kozáčik, ktorý v nadstavenom čase zlikvidoval tutovku Kroosa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok