Pápež František si pohneval Turecko, pripísali mu mentalitu križiackych výprav

TASR
26.6.2016 16:52

Turecko považuje za "veľmi nešťastné" slová pápeža Františka, keď počas návštevy v Arménsku označil masové vyvražďovania Arménov osmanskými Turkami za genocídu.

Pápež František si pohneval Turecko, pripísali mu mentalitu križiackych výprav
SITA/AP

Masové vyvražďovanie Arménov

Podľa podpredsedu tureckej vlády Nurettina Canlikliho "ide o neobjektívne vyhlásenie, ktoré nie je v súlade s realitou" a je prejavom "mentality križiackych výprav" v pápežových aktivitách.

Pápež sa o masovom vyvraždení Arménov v rokoch 1915-1916 ako o "genocíde" zmienil v piatok počas príhovoru k arménskemu prezidentovi Seržovi Sarkisjanovi a ďalším štátnym predstaviteľom na úvod svojej oficiálnej návštevy Arménska.

Vatikán sa ohradil proti Canlikliho slovám. Jeho hovorca Federico Lombardi rozhodne poprel, že by pápežove prejavy v Arménsku naznačovali nepriateľský postoj voči Turecku. Lombardi pripomenul, že pápež v skutočnosti vyzval Arménsko a Turecko, aby prekonali svoje spory a vydali sa na cestu zmierenia medzi arménskym a tureckým ľudom. Zasadzoval sa tiež za mier v Náhornom Karabachu.

Pápež vyzýva k zmiereniu

"Pápež nepodniká križiacke výpravy. Nepovedal ani slovo proti tureckému národu," zdôraznil Lombardi.
Keď pápež pred rokom vo Vatikáne v súvislosti s Arménmi vyslovil slovo genocída, Turecko odtiaľ na protest stiahlo svojho veľvyslanca.

Tentoraz Turecko neprotestovalo ihneď, ale zmienka o genocíde opäť vyvolala pozornosť. Lombardi v tejto súvislosti upozornil, že "je dôležité pochopiť, že v perspektíve kresťanskej viery, v pápežovej perspektíve, pamäť rany hojí, nie otvára či obnovuje. Pripomenutím zla si z dejín berieme ponaučenie, dochádza k zmene mylného postoja a k pochopeniu toho, čo treba urobiť, aby v budúcnosti nastalo zmierenie a pokoj".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok