Odchod Veľkej Británie bude veľkým oslabením, myslí si Šefčovič

TASR TA3
26.6.2016 13:56

Odchod Veľkej Británie bude pre Európsku úniu veľkým oslabením. Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič však verí, že pokiaľ bude transparentný a kultivovaný, nenaplnia sa najčernejšie scenáre brexitu. Treba preto teraz konať rýchlo a profesionálne, skonštatoval v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Odchod Veľkej Británie bude veľkým oslabením, myslí si Šefčovič
SITA

Vodou na mlyn

"Ak krajina ako Veľká Británia vystúpi, musí to byť okolitým svetom vnímame ako oslabenie, ako demonštrácia krízy, cez ktorú EÚ prechádza," uviedol s tým, že EÚ je považovaná za najdokonalejšiu formu integrácie krajín a ukážkový nastroj na udržiavanie mieru na kontinente, kde každých pár desaťročí zúril vojnový konflikt. Za dôležité považuje, ako sa zvyšných 27 členských štátov dokáže zorganizovať a stabilizovať situáciu.


Šefčovič upozornil, že britské referendum bolo veľkou vodou na mlyn populistom a euroskeptikom. Treba preto podľa jeho slov presvedčivejšie vysvetľovať a obhajovať výhody únie, ako aj jej rozhodnutí, a to aj na národnej úrovni. Pripomína, že ministri majú k občanom bližšie ako eurokomisári. Šefčovič odporúča tiež návrat ku konsenzuálnej politike a nie delenie na staré - nové členské štáty. V opačnom prípade majú hroziť odchody ďalších krajín.

Dôležitá je dohoda

Neverí, že by sa výsledky britského referenda ešte podarilo zvrátiť. "Išlo by skôr o predlžovanie nestability a neistoty. Možno sa k tejto debate dostaneme o generáciu neskôr," povedal.

S Veľkou Britániou sa treba v súčasnosti dohodnúť nielen na jej odchode z EÚ, ale aj na ďalšej spolupráci. "Tam sa budú lámať tie najťažšie otázky," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok