Slovenskí kanoisti ulovili na ME dve zlaté medaily, Kmeťová bronz

TASR SITA
26.6.2016 12:29

Tri medaily v priebehu nedele, to je skvostná bilancia Slovenska na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v Moskve.

Slovenskí kanoisti ulovili na ME dve zlaté medaily, Kmeťová bronz
TASR/Martin Baumann

Zlatý kilometer

Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal zlato na olympijskom kilometri. Vo finále triumfoval s náskokom štvrť lode pred domácimi Rusmi, tretí skončili Poliaci. Pre káštvorku je to na ME druhý cenný kov, na päťstovke vybojovala striebro. Pre Myšáka s Linkom je to prvý titul zo seniorských ME.

Slovenská štvorka mala pomalší štart a po úvodných 250 metroch bola na tretej priečke. Po polovici trate sa dostala na čelo a aj keď ju na treťom úseku predbehli Rusi, vo finiši prevalcovala súperov.

Erik Vlček bol po zisku zlata maximálne spokojný: "Vôbec sme nepredpokladali, že vyhráme s takým prehľadom. Pred šampionátom sme neladili formu a nemali sme veľké oči. Chceli sme si zapretekať a zistiť, aké sú nedostatky. Zlato nás milo prekvapilo. Dúfam, že forma bude smerom k olympiáde gradovať a že sme ešte neukázali všetko, čo v nás je."

Senzačne zlatá päťstovka

Senzačné zlato na ME získal aj dvojkajak v zložení Martin Jankovec a Gábor Jakubík na 500 metrov dlhej trati. Jankovec s Jakubíkom nasadili od štartu vysoké tempo, odskočili svojim súperom a náskok si udržali až do cieľa. Pre oboch je to prvé seniorské zlato z ME. Vo finále triumfovali s náskokom 0,272 sekundy pred Španielmi Gabrielom Campom a Rubenom Millanom.

V disciplíne K1 na 200 metrov skončila Ivana Kmeťová na tretej pozícii, keď ju zdolali iba zlatá Turkyňa Lasma Liepová a strieborná Britka Jess Walkerová. Kmeťová zaostala za zlatou medailou o 208 tisícin sekundy a získala prvú medailu z vrcholného podujatia v individuálnej disciplíne. Vlani skončila v rovnakej disciplíne deviata. V minulosti si vybojovala na európskom šampionáte 6 medailí, ale všetky v spoločnej lodi s Martinou Kohlovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok