Britská letecká doprava môže stratiť až 5 % pasažierov

SITA
26.6.2016 12:01

Počet pasažierov leteckej dopravy vo Veľkej Británii by mohol do roku 2020 klesnúť o 3 až 5 percent vzhľadom na očakávaný pokles ekonomiky a oslabenie britskej libry po referende, v ktorom sa odhlasoval odchod krajiny z Európskej únie.

Britská letecká doprava môže stratiť až 5 % pasažierov
ilu foto SITA/AP

Uviedla to Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu. "Inými slovami, výsledok referenda by v strednodobom časovom horizonte mohol rast počtu pasažierov leteckej dopravy každoročne redukovať o 1 až 1,5 percentuálneho bodu," uviedla asociácia vo svojej analýze. Nákladnú leteckú dopravu ovplyvní menší zahraničný obchod z dlhodobejšieho hľadiska, konštatovala IATA.

Regulačný vplyv na sektor leteckej dopravy bude závisieť od povahy podmienok odchodu Británie a od budúcich dohôd medzi Britániou a Európskou úniou. "Fakticky pôjde o kompromis medzi dvomi kľúčovými otázkami, medzi prístupom britských leteckých spoločností a zákazníkov na jednotný európsky trh leteckej dopravy a medzi slobodou pre Veľkú Britániu pri stanovení svojej vlastnej regulácie," dodala IATA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok