ONLINE: Briti volajú po novom referende, podpisov pod petíciou pribúda

TA3 TASR SITA ČTK
26.6.2016 08:02

Už viac ako tri milióny Britov podpísali internetovú petíciu, ktorá vyzýva na usporiadanie nového referenda o členstvo krajiny v Európskej únii. Britskí poslanci sú vzhľadom na vysoký počet signatárov nútení aspoň zvážiť diskusiu na túto tému. Podľa mnohých politológov ale nemá petícia šancu na úspech, píše spravodajský server BBC News.

Online sme ukončili

19:58 Petícia za druhé referendum o Brexite má už 3,3 milióna podpisov, aj neplatné. Britský parlament je povinný zvážiť rozpravu u všetkých petícií, pod ktorými sa nazbiera viac ako 100.000 podpisov.

18:41 Európska únia neočakáva, že britský premiér David Cameron oznámi zámer svojej krajiny odísť z EÚ podľa príslušného článku únijnej zmluvy už tento utorok na summite dvadsaťosmičky.

18:15 Britské regióny, ktoré čerpajú finančnú podporu z fondov EÚ, žiadajú vládne záruky kompenzácie stratených dotácií. Očakávajú, že ak neprídu dohodnuté peniaze z Bruselu, nahradí dotácie Londýn.

17:26 EÚ neurobí Británii po referende o Brexite žiadne ďalšie ponuky, aby krajinu udržala v európskom bloku. Povedal to pre nemeckú tlač vicekancelár a predseda Sociálnej demokracie Sigmar Gabriel.

17:14 Ministri zahraničných vecí Nemecka a Francúzska spísali dokument nazvaný "Silná Európa vo svete neistôt", v ktorom navrhli prehĺbenie spolupráce v oblasti bezpečnostnej a migračnej politiky a ďalšie ekonomické zblíženie EÚ. Na dokumente začali pracovať ešte pred britským referendom.

16:07 EÚ by sa mala vyvarovať krokov smerujúcich k politickej centralizácii, inak hrozí, že Rakúsko usporiada do roka referendum o členstve v Únii. Povedal to člen krajne pravicovej Slobodnej strany rakúska a neúspešný prezidentský kandidát Norbert Hofer.

16:06 Siedmi členovia tieňovej vlády britských labouristov sa rozhodli odstúpiť v reakcii na odvolanie Hilaryho Benna z funkcie tieňového ministra zahraničných vecí.

Hlboký rozkol v Labouristickej strane vyvolal výsledok štvrtkového referenda. Šéf labouristov Jeremy Corbyn ho zdôvodnil stratou dôvery.

14:47 Podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) považuje referendum o vystúpení Slovenska z EÚ za neprijateľné. Nečuduje sa však, že Kotlebova ĽSNS je jeho iniciátorom. Upozornil na to, že v Británii pred referendom "masírovali ľudí falošnými informáciami. Na základe toho sa rozhodli tak, ako sa rozhodli," povedal v relácii televízie TA3 V politike.

14:33 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa domnieva, že škótsky parlament by mohol Británii zabrániť v odchode z EÚ.

V rozhovore pre spravodajskú spoločnosť BBC vysvetlila, že požiada škótsky parlament, aby nedal legislatívny súhlas na vystúpenie Británie z EÚ. Pripustila však, že vláda v Londýne bude mať zrejme na túto otázku odlišný názor.

14:00 Brexit je obrovský signál pre EÚ, že sa musí zmeniť. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer). "Je veľmi arogantná a odtrhnutá od reality, od ľudí. Do veľkej miery je tam demokratický deficit.“

13:47 Čína upozornila, aby svet nepanikáril pre to, že Británia si v referende odhlasovala vystúpenie z Európskej únie. Peking zároveň najväčšie ekonomiky sveta vyzval, aby na túto výzvu odpovedali jednotne, píše agentúra DPA.

"Domnievame sa, že naši priatelia v Spojenom kráľovstve to dokážu zvládnuť a upokojiť," povedal námestník ministra zahraničných vecí Li Pao-tung na rokovaní Svetového ekonomického fóra v severočínskom veľkomeste Tchien-ťin.

13:35 Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond uviedol, že britská vláda zostane vo funkcii až do nástupu nového premiéra do funkcie. V rozhovore pre televíziu ITV spresnil, že "nový premiér vytvorí svoju vlastnú vládu a my všetci zostaneme v úrade (...), kým prijme (toto) rozhodnutie," spresnil.

13:30 Odchod Veľkej Británie bude pre Európsku úniu veľkým oslabením. Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič však verí, že pokiaľ bude transparentný a kultivovaný, nenaplnia sa najčernejšie scenáre Brexitu. Treba preto teraz konať rýchlo a profesionálne, skonštatoval v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Ak krajina ako Veľká Británia vystúpi, musí to byť okolitým svetom vnímame ako oslabenie, ako demonštrácia krízy, cez ktorú EÚ prechádza," uviedol s tým, že EÚ je považovaná za najdokonalejšiu formu integrácie krajín a ukážkový nastroj na udržiavanie mieru na kontinente, kde každých pár desaťročí zúril vojnový konflikt. Za dôležité považuje, ako sa zvyšných 27 členských štátov dokáže zorganizovať a stabilizovať situáciu.

11:53 Petíciu za nové referendum podpísali vyše tri milióny ľudí.

11:47 Americký minister zahraničných vecí John Kerry odcestuje do Bruselu a Londýna, aby sa stretol s vysokopostavenými diplomatmi EÚ a Británie a diskutoval s nimi o dôsledkoch historického rozhodnutia britských voličov, ktorí vo štvrtkovom referende podporili vystúpenie Británie z EÚ.

Pracovná cesta v Európe sa začne ešte dnes v Ríme, kde sa Kerry stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ako aj s predstaviteľmi talianskej vlády.

11:22 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová chce po Brexite rokovať s EÚ o ochrane škótskych záujmov.

9:53 Štyri veľké frakcie v Európskom parlamente chcú vyzvať britskú vládu, aby už v utorok začala rokovania o vystúpení z Únie, napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

9:24 Britský premiér David Cameron môže spustiť vyjednávanie o vystúpení Británie z EÚ aj ústne, napríklad počas nadchádzajúceho summitu, a nemusí do Bruselu posielať formálny list.

9:09 Organizátori kampane za odchod Británie z Európskej únie pomaly začínajú ustupovať od svojich kľúčových tvrdení, ktorými podporili ťaženie proti Bruselu. Napísal to v komentári britský denník The Guardian.

Počas kampane odporcovia európskej integrácie protestovali proti prisťahovalcom, voľnému pohybu osôb a nákladom na britské členstvo v EÚ. Len niekoľko hodín po oznámení výsledkov sa vodca protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva  Nigel Farage dištancoval od tvrdenia, že 350 miliónov libier, ktorými krajina prispieva do únijnej pokladnice, môžu byť využité na podporu britského zdravotníctva.

8:33 Odchod Veľkej Británie z Európskej únie bude mať veľké dôsledky aj na ochranu práv maloletých. V súčasnosti do každého prípadu odobrania dieťaťa okamžite vstupujú aj naše úrady. Tie majú až 90 percentnú úspešnosť vďaka včasnej intervencii pre európske dohovory, že maloletých vybojujú naspäť. Po Brexite však prestanú platiť.

6:08 Už viac ako 2,7 milióna Britov podpísalo internetovú petíciu, ktorá vyzýva na usporiadanie nového referenda o členstvo krajiny v Európskej únii. Britskí poslanci sú vzhľadom na vysoký počet signatárov nútení aspoň zvážiť diskusiu na túto tému. Podľa mnohých politológov ale nemá petície šancu na úspech, píše spravodajský server BBC News.

"My, dolupodpísaní vyzývame vládu, aby zaviedla pravidlo, že ak pre zotrvanie v Únii alebo pre odchod z Únie hlasuje menej ako 60 percent ľudí pri účasti nižšej ako 75 percent, potom by malo byť vyhlásené ďalšie referendum," uvádza sa v petícii, ktorá bola na stránke britského parlamentu zverejnená už pred štvrtkovým referendom.

4:02 Tieňový minister zahraničia britských labouristov Hilary Benn bol odvolaný z tieňovej vlády vodcom Labouristickej strany Jeremym Corbyn. Spory v opozícii sa stupňujú po štvrtkovom referende o členstve Británie v EÚ, v ktorom zvíťazili stúpenci Brexitu. Corbyn čelí tlaku straníckych kolegov, vrátane Benna, pre svoj údajne nedostatočný boj za zotrvanie Británie v Únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok