Antifašistický pochod v Bratislave prekonal extrémistov

TA3 SITA TASR ČTK
25.6.2016 15:51

Bratislavou pochodovali stovky extrémistov. Dôvodom bola "likvidácia Európy a diktát Bruselu". Súbežne sa na protest konala na Námestí SNP Antifašistická mobilizácia. Aj tú podporili stovky ľudí, ktorí tiež pochodovali mestom. Obe akcie sa obišli bez väčších komplikácií.

19:00 Zatiaľ čo na pochod extrémistov prišlo pár stoviek ľudí, na protifašistickom pochode sa ich nazbieralo až 2-tisíc. Podujatie krajnej pravice podporilo oveľa menej ľudí ako pred rokom, keď na protest proti utečencom v Európe prišlo niekoľko tisíc osôb.

Premiér Robert Fico vtedy vyhlásil, že štát zváži sprísnenie podmienok konania verejných zhromaždení. Doteraz k žiadnym zmenám nedošlo a samospráva upozornila, že prakticky nemá právomoc zakázať verejné podujatia extrémistov.

18:40 Polícia informovala, že zadržala už celkom 11 osôb, pričom dve osoby po podaní vysvetlenia z policajného oddelenia prepustili.

Ďalšie dve osoby boli zadržané pre podozrenie z páchania extrémistického trestného činu. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Sedem ľudí je na polícii z dôvodu podania vysvetlenia.

17:40 Polícia stále monitoruje situáciu v hlavnom meste. "Doposiaľ bolo na políciu eskortovaných päť osôb pre podozrenie z protiprávneho konania. Iné podozrenie z páchania protiprávneho konania či narušenia verejného poriadku sme doposiaľ nezaznamenali," uviedla policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Ďalší postup polície aj dopravná situácia sa má odvíjať od vzniknutej situácie. Polícia žiada vodičov, aby sa riadili jej pokynmi.

17:30 Takto to dnes vyzeralo počas antifašistického zhromaždenia na Námestí SNP. Pozrite si fotogalériu.

17:25 Magát ako organizátor protestu proti Bruselu nie je sklamaný z účasti, ale nie je ani potešený. "Čakal som, že príde dvetisíc ľudí, bolo približne tisíc," čo Magát zdôraznil veľkým teplom a začatými dovolenkami. "Na iné akcie chodí päťdesiat ľudí, takže som spokojný," dodal Magát. V závere mítingu na Námestí slobody tisíc demonštrantov nebolo, dav sa zúžil na niekoľko stoviek ľudí.

Magát teraz ďalšie protesty organizovať neplánuje. Jeho najbližším cieľom sú župné voľby. "Budem kandidovať na župana alebo poslanca samosprávneho kraja v Žiline. Bude to však veľmi ťažké," povedal.

17:20 Protest extrémistov sa skončil. Účastníci pochodu sa podľa pokynov rozchádzali smerom na bratislavskú Hlavnú stanicu. Pôvodne na začiatok protestu prišlo do tisíc demonštrantov. Tí sa však počas prejavov postupne rozchádzali. "Tieto populistické reči sa nedajú počúvať. Sú rovnaké v Prahe a rovnaké v Bratislave," povedal jeden z účastníkov z Čiech.

Míting ukončilo krátke divadelné predstavenie, v ktorom hlavnú úlohu zohral známy extrémista Marián Magát ako sudca najvyššieho súdu. Postupne pred neho privádzali obžalovaných.

Prvým bol Robert Kališniak ako minister vnútra rozkradnutého štátu, rozkrádač štátnych prostriedkov a vlastizradca. "Je vinný?" opýtal sa sudca Magát. "Áno!" skandoval dav. Následne sa Magát pýtal: "Aký trest si zaslúži?" Odpoveď ľudu znela: "Obesiť," na čo sudca rozkázal: "Kat, konaj svoju povinnosť!" Následne kat Kališniaka s maskou na tvári odviedol z pódia.

Rovnako ako Kališniak skončili premiér krajiny Robert Ficoto, prezident Andrej Kiška či istá Monik Flašková Venková. Pri jej mene dav spieval "Beňová je k*rva špinavá". Podľa Magáta išlo o čisto vymyslený príbeh a zhoda mien a osôb môže byť len náhodná.

17:00 Antifašistické zhromaždenie, ktorého sa zúčastnilo približne 2000 ľudí, sa obišlo bez komplikácii. Dav, ktorý viedla bývalá premiérka Iveta Radičová a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s transparentom "Stop fašizmu", prešiel z Námestia SNP cez Kamenné námestie a Kollárovo námestie a následne sa popri Hodžovom námestí vrátil naspäť na Námestie SNP.

Počas pochodu účastníci púšťali z reproduktorov antifašisticky zameranú hudbu a skandovali heslá ako "Alerta antifascista" alebo "Je nás viac". Demonštrantov počas celej cesty sprevádzali policajní ťažkoodenci. K stretu s táborom nacionalistov nedošlo.

"Ďakujeme, že ste prišli, spolu sme ukázali, že Bratislava nepatrí fašistickým hovädám," vyhlásil späť na námestí SNP jeden z organizátorov. Podujatie ešte pokračuje hudobným koncertom, pričom na námestí sú stále prítomní policajti, ktorí monitorujú situáciu.

16:30 Míting extrémistov na Námestí slobody v Bratislave sa začal spevom štátnej slovenskej hymny. Moderuje ho známy extrémista Marián Magát. Ten v úvode privítal bratov Čechov, priateľov z Nemecka, Chorvátska, Srbska, Rakúska a Poľska, ktorí prišli na dnešný pochod. Odpoveďou na jeho úvodné slovo mu bolo skandovanie "Kosovo je Srbia". Magát zdôraznil v príhovore, že problémy v súčasnosti vytvára kapitalizmus a svetový sionizmus. Brusel si podľa neho kupuje politikov, ktorí ničia naše národy.

Jeden z rečníkov vyhlásil, že Slovensko nepotrebuje migrantov a vláda by sa mala postarať o našich ľudí. Iný zas obvinil prezidenta Andreja Kisku, že podporuje tých, ktorí nás chcú prísť zabiť. Vodca slovenskej pospolitosti Jakub Škrabák ukončil svoj prejav pozdravom zo Slovenského štátu "Na stráž!". Pritom však nezdvihol ruku nad úroveň hlavy, ako to bolo zvykom v dvadsiatom storočí.

Námestie slobody je obkľúčené policajtami, tí z neho nepúšťajú ani účastníkov pochodu. Na Kollárovom námestí je približne 200 policajtov vrátane ťažkoodencov, ktorí sú pripravení zabrániť stretu účastníkov oboch pochodov.

16:20 Situácia v hlavnom meste je zatiaľ pokojná, polícia problémy nezaznamenala. "Ku krátkodobému dopravnému obmedzeniu došlo a dochádza po trase presunu účastníkov zhromaždenia od Predstaničného námestia, Šancovej a Štefánikovej ulici po Námestie slobody," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Ďalší postup polície sa bude odvíjať od vzniknutej situácie. "V prípade narušenia verejného poriadku či páchania protiprávneho konania bude polícia postupovať v súlade so zákon, pričom využije všetky zákonné možnosti na vykonanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," avizovala Kurucová.

Polícia naďalej vyzýva občanov bývajúcich v blízkosti miest konania sa oboch zhromaždení, ako aj vodičov smerujúcich do centra, aby v záujme ochrany svojho majetku na parkovanie využili podzemné parkovacie miesta alebo svoje vozidlá zaparkovali v iných lokalitách, mimo centra mesta.

16:00 Pod bratislavskou Hlavnou stanicou polícia zasiahla proti jednému účastníkovi pochodu, ktorý hodil plechovku piva do jedného protestujúceho. Polícia ho na mieste spacifikovala.

15:40 Na antifašistickom pochode v Bratislave sa zišli stovky ľudí. Pozdravili ich aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová a utečenec so Sýrie Muhamad. V dave boli aj bývalá premiérka Iveta Radičová i bývalý predseda KDH Ján Figeľ.

Demonštranti majú plachty s preškrtnutými hákovými krížmi alebo s nápismi "Solidarita s utečencami" či "Solidarita nepozná hranice". Podľa organizátorov tým chcú dokázať, že Bratislava nepatrí fašistom, nechcú, aby to bolo konfrontačné podujatie, ale chcú reagovať na vzostup extrémizmu. Od Námestia Slobody po Námestie SNP sú policajti, ktorí na dav dohliadajú. Účastníci pochodu vyrazia smerom na Hodžovo námestie.

15:30 Pochod extrémistov dorazil na Námestie Slobody bez incidentov. Podľa jedného z veliacich policajtov sa tu zhromaždilo približne tisíc účastníkov pochodu. Jeden z organizátorov Marián Magát počas presunu od bratislavskej Hlavnej stanice vyzýval ľudí, aby sa ničím nenechali vyprovokovať.

Počas cesty demonštrujúci skandovali heslá "Merkelová je ku*va špinavá" alebo známe heslo zo Slovenského štátu "Verní sebe, svorne napred". Zaspievali si tiež známu pieseň z obdobia Slovenského štátu s názvom Rež a rúbaj do krve. Účastníkov na Námestí slobody čakali ďalší policajti, v pohotovosti je vodné delo a ťažkoodenci.

15:15 Podľa Magáta účastníci pochodu nechcú problémy, za minuloročné nesie zodpovednosť polícia. Na bezpečnosť dohliadajú desiatky policajtov. Tí okamžite legitimujú ľudí, ktorí prišli na pochod so zamaskovanými tvárami.

15:00 Pochod extrémistov v Bratislave sa začal. Približne päťsto extrémistov sa zišlo na námestí pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Krátko po 15:00 sa vydali na pochod na Námestie slobody.

V rukách držali zástavy so slovenským znakom a skandovali heslo "Slovensko Slovákom". Ako povedal jeden z organizátorov pochodu Marián Magát, pochod prišli podporiť Nemci, Srbi, Česi, Poliaci a Chorváti.

Cieľom pochodu je upozorniť na súčasné problémy, čo vyjadrovali heslami "Slovensko Slovákom" alebo "Stop diktátu Bruselu". Podľa Magáta na pochod pozvali predstaviteľov parlamentnej Kotleba - Ľudovej strany Naše Slovensko. Nikto však neprišiel. "Milan Mazurek sľúbil, že príde, potom však svoj prísľub odvolal," povedal Magát.

13:00 Strana Most-Híd vo svojom vyhlásení znepokojene konštatovala, že neprešli ani dva dni po referende vo Veľkej Británii a extrémistické skupiny už pochodujú hlavným mestom Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok