Brexit zasiahol aj finále španielskej volebnej kampane

TA3 SITA
25.6.2016 12:58

Výsledok britského referenda ovplyvnil aj španielsku volebnú kampaň pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Úradujúci premiér Mariano Rajoy hovorí o ešte väčšej potrebe stability a jednoty v Európskej únii.

Politický pat

Posledné prieskumy verejnej mienky pred nedeľňajšími predčasnými parlamentnými voľbami v Španielsku naznačujú víťazstvo pravicovej Ľudovej strany (PP). Na druhom mieste by mohlo skončiť ľavicová koalícia Zjednotení môžeme (Unidos Podemos), zložená z ľavicových strán Môžeme (Podemos) a Zjednotená ľavica (Izquierda Unida). Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) by podľa prieskumov skončila na treťom mieste.

Parlamentné voľby v Španielsku z 20. decembra 2015 prakticky ukončili tradičný systém dvoch dominantných politických strán, keďže voliči poslali do parlamentu aj dva nové politické subjekty. Žiadna strana tak nezískala v 350-člennom parlamente väčšinu, ani spojencov na zostavenie funkčnej koaličnej vlády. Prieskumy verejnej mienky od prelomu rokov naznačovali, že riešenie politickej krízy v Španielsku nemusia priniesť ani nové voľby, ktoré by sa mohli skončiť podobným politickým patom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok