Prídu britskí euroúradníci o prácu? Juncker im napísal list

TASR
24.6.2016 17:33

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker formou listu ubezpečil občanov Spojeného kráľovstva, ktorí pracujú v euroinštitúciách, že sa nemusia obávať straty zamestnania ani po odchode Británie z EÚ.

Prídu britskí euroúradníci o prácu? Juncker im napísal list
SITA/AP

Výsledok ho zarmútil

Šéf exekutívy EÚ na začiatku listu zdôraznil, že ho výsledok štvrtkového referenda v Británii "zarmútil", ale dodal, že túto voľbu rešpektuje. Zároveň sa pokúsil vyvrátiť obavy tisícok britských občanov pôsobiacich v euroinštitúciách.

"Plne chápem tieto obavy. Chcel som vyslať jasný signál našim kolegom s britskou štátnou príslušnosťou," zdôvodnil Juncker svoj list. Píše v ňom, že v súlade so Služobným poriadkom ide o "úradných zamestnancov EÚ", ktorí "pracujú pre Európu" a ktorí zanechali svoju národnosť pred dverami inštitúcií EÚ, v ktorých pôsobia. "Tieto dvere sa teraz pred vami nezatvoria," ubezpečil ich Juncker.

Predseda EK britským euroúradníkom pripomenul, že vždy boli lojálni k EÚ, čo pomáha rozvíjať spoločný európsky projekt. Junckerov liste dodal, že budem spolupracovať s predsedami ostatných európskych inštitúcií, aby zaistili, že neprídu o talentovaných, skúsených a odhodlaných britských zamestnancov.

Niektorých Brexit ohrozí

"Viem, že všetci máte legitímne očakávania ohľadom svojich práv a povinností, vaše rodiny vás nasledovali do Bruselu a vaše deti sú zapísané na tunajších školách. Dovoľte mi, aby som vás uistil, že urobím všetko čo je v mojej moci, aby som vám pomohol v tomto ťažkom procese," uviedol Juncker v závere listu.

Avšak európsky týždenník New Europe na svojom internetovom serveri upozornil, že kým bežní stáli zamestnanci s britským občianstvom sa o svoje pozície nemusia obávať, neplatí to aj pre Britov zastávajúcich vysoké pozície na úrovni riaditeľov a generálnych riaditeľov, kde sú v hre rozhodovacie právomoci.

Podľa New Europe exekutíva EÚ o tomto rozhodla už na začiatku tohto roka, pričom v Európskej komisii pôsobí osem britských generálnych riaditeľov a zástupcov generálnych riaditeľov a okolo 60 vysokých úradníkov na úrovni riaditeľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok