GP preverí sporné byty prokurátorov, opozícia skloňuje mafiánske praktiky

TASR
24.6.2016 15:33

Generálna prokuratúra preverí informácie o prepojení prokurátorov dozorujúcich prípad asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča s osobou Ladislava Bašternáka, ktoré priniesli predstavitelia opozície. Uviedla to hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

GP preverí sporné byty prokurátorov, opozícia skloňuje mafiánske praktiky
SITA/Marek Mrviš

Bašternákov komplex

Predstavitelia opozičných strán OĽaNO-NOVA a SaS uviedli, že prokurátori Bystrík Palovič mladší (OP Bratislava V) a Vladimír Pravda vlastnia byty v bytovom komplexe podnikateľa Bašternáka. V prospech prokurátora OP Bratislava I Bystríka Paloviča staršieho bolo zriadené záložné právo na byt a nebytový priestor Bašternáka v tomto komplexe.

Podľa opozície z toho vyplýva, že si Bašternák podozrivý z daňových podvodov dokázal zabezpečiť v konaní proti svojmu oponentovi spriaznených prokurátorov, čo označili za mafiánske praktiky.

Predajňová uviedla, že vecou sa zaoberá priamo generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Generálny prokurátor ihneď uložil vedúcej organizačno-kontrolného oddelenia, aby v spolupráci s krajskou prokurátorkou v Bratislave zabezpečila vyjadrenie dotknutých prokurátorov k zisteným skutočnostiam,“ priblížila hovorkyňa.

Kritizovali zásah voči Rybaničovi

Poslanec Daniel Lipšic na tlačovej konferencii uviedol, že pred zverejnením informácií o prepojeniach prokurátorov sa stretol s Čižnárom a oboznámil ho s tým. Predajňová to potvrdila. Čižnár považuje podľa nej takýto postup za korektný. „Generálny prokurátor o týchto skutočnostiach nevedel,“ vysvetlila.

Voči Rybaničovi zasiahla polícia pod dozorom prokuratúry potom, ako si v Tatra Banke pozrel ako jej zamestnanec účty ministra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka. V minulosti prišli na ne peniaze od Bašternáka. Opozícia kritizovala, že zásah riadený Palovičom mladším bol expresne rýchly, obávajú sa, že je za tým „mafiánska štruktúra“.

Čižnár sa ho rozhodol preveriť. „Generálna prokuratúra SR si vyžiadala príslušný vyšetrovací spisový materiál na preskúmanie zákonnosti postupu prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava V. v súvislosti s rešpektovaním práva obvineného na obhajobu,“ doplnila Predajňová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok