Jásir Arafat nebol otrávený, tvrdí súd vo Francúzsku

TASR
24.6.2016 12:16

Francúzsky súd zamietol žiadosť o obnovenie vyšetrovania príčin smrti bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata kvôli podozreniu, že mohol byť otrávený. Súd uviedol, že nenašiel právnu bázu, na základe ktorej by sa mohlo začať vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy.

Jásir Arafat nebol otrávený, tvrdí súd vo Francúzsku
SITA/AP

Úrad hlavného prokurátora vo Versailles svojím rozhodnutím potvrdil vlaňajší verdikt vyšetrujúcich sudcov, ktorí dospeli k záveru, že pri vyšetrovaní sa nepreukázalo, že by sa bol Jásir Arafat stal obeťou otravy polóniom. Uviedli tiež, že neexistujú ani dostatočné dôkazy o tom, že jeho úmrtie zavinil zásah zvonku.

Arafat zomrel po rýchlom zhoršovaní zdravotného stavu vo vojenskej nemocnici Percy v Clamarte neďaleko Paríža v novembri 2004 vo veku 75 rokov. Švajčiarski experti, ktorí skúmali jeho osobné veci, nevylúčili, že politik sa stal obeťou otravy rádioaktívnym materiálom - izotopom polónia Po-210.

Vyšetrovanie francúzskych úradov sa začalo v auguste 2012 na základe trestného oznámenia Arafatovej vdovy na neznámeho páchateľa. O rok neskôr francúzski experti, ako aj odborníci z Ruska úplne vylúčili, že by sa bol Arafat stal obeťou otravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok