Jednotkou draftu NBA sa stal Simmons, presadil sa aj Rakúšan

SITA
24.6.2016 10:38

Kluby basketbalovej NBA si v drafte vybrali rekordných 14 cudzincov v prvom kole draftu nováčikov.

Jednotkou draftu NBA sa stal Simmons, presadil sa aj Rakúšan
SITA/AP

Rekord pre cudzincov

Očakávanou jednotkou sa vďaka rozhodnutiu Philadelphie stal Austrálčan Ben Simmons. Štvrtkové výsledky tromfli aj rok 2013, v ktorom sa rozchytalo 12 basketbalistov s iným ako americkým pasom. Celkovo prešlo draftom 26 cudzincov, čo si história NBA nepamätá. Doterajšie maximum bolo 21 hráčov z roku 2003.

Los Angeles z druhého miesta siahli po Brandonovi Ingramovi, Boston si z tretieho vybral Jaylena Browna, Philadelphia získala k Simmonsovi tiež Chorváta Dragana Bendera a elitnú päťku uzavrel Kris Dunn, ktorý putuje do Minnesoty.

Roztrasené nohy

Devätnásťročnému Simmonsovi, ktorý je vysoký 208 centimetrov, stačil na post jednotky rok v tíme Louisiana State University. Krídelník mal úctyhodné priemery 19,2 bodu, 11,8 doskoku a 4,8 asistencie na zápas.

Skauti vyzdvihovali jeho celoplošnú hru, rozhľad a intuíciu, ovládanie lopty a prihrávku. Slabinu má v streľbe z diaľky, vyčítajú mu tendenciu voliť prihrávku pred samostatným zakončením.

"Cítim sa úžasne, úprimne. Keď som prišiel na pódium, triasli sa mi nohy," povedala v brooklynskom Barclays Center prvá draftová jednotka Philadelphie od získania Allena Iversona spred 20 rokov.

Prvý Rakúšan

Tohtoročný draft vojde do dejín ako ten, v ktorom sa presadil prvý Rakúšan. Pivot Jakob Pöltl zaujal jediný kanadský tím súťaže Toronto a na pódium išiel ako deviaty v poradí. Phoenix zase spravil z Georgiosa Papagiannisa najvyššie draftovaného Gréka v histórii (13. miesto), ale práva na podkošového hráča hneď vymenil do Sacramenta.Nechá si však jedného z dvoch prvokolových Chorvátov - štvorku Dragana Bendera. Jeho krajan Ante Žižič ako 28. patrí Bostonu.

Dvojicu hráčov z Karibiku si rozobrali New Orleans a Phoenix. Pelicans získali zo 6. miesta Bahamčana Buddyho Hielda, Suns z 28. miesta ukázali na Skala Labissiereho z Haiti, ale obratom ho poslali do Sacramenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok