V Rimavskej Sobote chce vláda vytvoriť 2000 pracovných miest

TASR TA3
24.6.2016 07:30

Vláda SR má v okrese Rimavská Sobota ambíciu vytvoriť vyše 2000 nových pracovných miest, a to do roku 2020. Uviedol to po výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Rimavskej Sobote premiér Robert Fico (Smer).

Štruktúra nezamestnaných

"Uvedomme si, že sme v okrese, kde žije 85.000 ľudí, ale súčasne tu máme 12.000 nezamestnaných. Ak teda máme ambíciu vytvoriť viac ako 2000 pracovných miest do roku 2020, tak hovoríme o pomerne významnom znižovaní nezamestnanosti v tomto regióne," spresnil predseda vlády SR.

"Sme však vo veľmi špecifickej situácii, pretože na jednej strane sme v okrese s prakticky s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku, ale súčasne v prípade príchodu investorov je tu málo pracovných síl," zdôraznil.

Vláda podľa premiéra teda musí zrozumiteľnejšie a odvážnejšie hovoriť o štruktúre nezamestnaných. "Musíme hovoriť, že stredné školy v tomto regióne produkujú absolventov, ktorí sa nevedia uplatniť na trhu práce. Musíme zároveň aj hovoriť, že je tu veľká skupina ľudí, ktorí chcú byť v evidencii úradov práce kvôli tomu, že sú subjektom tzv. malých exekúcií. Títo nechcú ísť pracovať, lebo automaticky by im exekútor skočil na ich príjmy," upozornil.

Financie v akčnom pláne

"Je tu teda veľká skupina ľudí, ktorá vôbec nechce pracovať, ale aj veľká skupina ľudí, ktorá chce pracovať. A takýmto chceme vytvoriť podmienky. Chceme byť zároveň prísnejší a tvrdší voči tým, čo zneužívajú sociálny systém a nechcú pracovať," dodal Fico.

Podľa akčného plánu rozvoja okresu Rimavská Sobota sa z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2016 až 2020 vo výške minimálne 157 miliónov eur predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 133 miliónov eur a 24 miliónov eur z vlastných zdrojov, pričom celková výška regionálneho príspevku bude 6,36 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok