Blíži sa festival psieho mäsa, jeho zrušenie žiadajú milióny ľudí

ČTK
20.6.2016 14:56

Bojovníci za práva zvierat stupňujú svoju kampaň pred blížiacim sa festivalom psieho mäsa, ktorý začne v juhočínskom meste Jü-lin. Aktivisti zhromaždili petíciu s 11 miliónmi podpismi vyzývajúcu k zrušeniu akcie.

Blíži sa festival psieho mäsa, jeho zrušenie žiadajú milióny ľudí
SITA/AP

Tradícia jedenia je stará storočia

V Číne je ročne na mäso zabitých okolo desať miliónov psov, konzumácia psieho mäsa je ale v tejto zemi čím ďalej menej obvyklá, píše spravodajský server CNN.

Tradícia jedenia psieho mäsa je v Číne, Južnej Kórei a ďalších ázijských krajinách stará najmenej 500 rokov. Stúpenci tejto praktiky tvrdia, že psie mäso je pre ľudí zdravé a v letných mesiacoch zmierňuje účinky horúčavy. Jedenie psov sa podľa nich nijako nelíši od konzumácie iných živočíšnych druhov.

Počet odporcov festivalu stúpa

Počet odporcov festivalu psieho mäsa ale z roka na rok stúpa. V roku 2014 sa od neho dištancovala aj vláda mesta Jü-lin, kde sa akcia každoročne koná pri príležitosti letného slnovratu. Väčšina obchodov a zabíjanie psov sú teraz vykonávané vo vnútri budov v nočných hodinách, píše server CNN.

Skupina 24 aktivistov, sprevádzaných s ich psami, odovzdala 10. júna predstaviteľom Jü-linu petíciu, v ktorej žiadajú zrušenie festivalu. Pred miestnym úradom rozvinuli transparent s obrázkami svojich zvieracích miláčikov a nápisom "Nie sme váš obed". Milióny ďalších ľudí sa pripojili k protestnej petícii na sociálnych sieťach pod hlavičkou #StopYulin.

Zabitých asi 10.000 psov

Tak ako každý rok aj tento rok má byť kvôli festivalu zabitých asi 10.000 psov. Kritici poukazujú na to, že psy sú pred utratením vystavení veľmi krutému zaobchádzaniu. Sú držaní v malých klietkach, kde ich je často niekoľko pohromade. Zvážaní sú zo všetkých kútov, takže do Jü-Linu zvyčajne dorazia v zúboženom stave, hladní, dehydrovaní a vyčerpaní. Mnohé z nich cestu neprežijú.

Mnohí psy majú stále na krku obojky, čo svedčí o tom, že boli ukradnuté ich majiteľom. To je totiž pre obchodníkov lacnejšie, než sa živiť chovom psov na mäso. Vo väčšine oblastí Číny nie je konzumácia psov v súčasnosti bežná a mnoho Číňanov naopak teraz chová psov ako domácich miláčikov. Psa ako maznáčika má asi 30 miliónov čínskych domácností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok