Briti sa pred referendom spamätávajú z vraždy obľúbenej političky

TA3 ČTK
17.6.2016 11:30

Britská poslankyňa Jo Coxová, ktorá bola zavraždená, sa pred časom obrátila na políciu, pretože sa k nej dostali výhražné správy, uviedla podľa agentúry Reuters britská polícia.

Agresívny tón kampane

Agentúra upresnila, že pri vyšetrovaní sťažností poslankyne v marci polícia zatkla a pokárala muža, avšak nie je to ten, ktorého zadržali po štvrtkovej vražde. Coxovú, ktorá sa usilovala o zotrvanie Británie v Európskej únii, napadol útočník na ulici v jej volebnom okrsku v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu. Krátko po útoku zadržali policajti 52-ročného muža, ktorého považovali za útočníka. Podľa policajného hovorcu kriminalisti po nikom inom nepátrajú a o motíve činu odmietajú špekulovať.

Noviny The Sun uviedli, že zadržaným je "duševne chorý" Tommy Mair, ktorý žil v ústraní od smrti svojej babičky pred dvadsiatimi rokmi a podstúpil psychiatrickú liečbu.

Podľa niektorých britských médií je na vine agresívny tón kampane pred referendom o členstve krajiny v EÚ 23. júna. Svedkovia podľa médií počuli muža pri útoku kričať "Britain first" (Británia na prvom mieste), čo bolo okrem iného označenie krajne pravicového zoskupenia usilujúceho o odchod Británie z EÚ.

Kampaň je dočasne pozastavená

Zástupcovia odchodu alebo Brexitu i stúpenci pokračujúceho členstva okamžite pozastavili kampaň, ktorá bude pokračovať najskôr cez víkend.

Britské noviny bez ohľadu na svoje politické preferencie a postoj k Brexitu zhodne odsúdili vraždu 41-ročnej matky dvoch detí z radu opozičnej Labouristickej strany. "Ide o útok proti ľudskosti, ideálom a demokracii," napísal denník The Guardian. Komentáre volajú po rýchlom vyšetrení smrti poslankyne a lepšej ochrane britských zákonodarcov. Coxová sa stala terčom streľby a útoku  nožom blízko knižnice, kde sa pravidelne stretávala s voličmi.

K zástupu britských a zahraničných politikov, ktorí odsúdili vraždu Coxovej sa pridala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. V súvislosti s blížiacim sa referendom je podľa nej potrebné "príšerné a dramatické" zabitie poslankyne objasniť čo najskôr. Zdôraznila, že v tomto štádiu nechce vraždu spájať s referendom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok