V Británii zavraždili poslankyňu, podporovala zotrvanie v Únii

TA3 TASR ČTK
16.6.2016 17:42

Skupiny z oboch strán prerušili kampaň pred referendom o členstve Británie v EÚ po napadnutí 41-ročnej poslankyne, Tá utrpela život ohrozujúce zranenia, ktorým podľahla. Jo Coxová podporovala zotrvanie Británie v Únii.

Strieľal, kopal a bodal

Jo Coxovú, poslankyňu opozičnej Labouristickej strany a matku dvoch detí, napadli v jej volebnom obvode v stredoanglickej obci Birstall neďaleko mesta Leeds. Podľa očitého svedka ju páchateľ dvakrát postrelil a keď spadla na zem, naklonil sa nad ňu a strelil ju ešte raz do tváre.

Muž vraj následne vytiahol nôž a zasadil žene na zemi niekoľko bodných rán. Podľa miestnej polície pri útoku utrpel zranenia aj 77-ročný muž, ktorý ju chcel obrániť, ten je však mimo ohrozenia života. Poslankyňu s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice, kde následne zomrela.

"Ktosi ho chcel zadržať, zápasil s ním a on vytiahol nôž, vyzeral ako lovecký nôž, a zo šesť ráz s ním na ňu zaútočil. Ľudia kričali a utekali odtiaľ," citovala BBC očitého svedka. Povedal, že páchateľ "do nej kopal, keď ležala na zemi".

Polícia grófstva West Yorshire po príchode na miesto činu zatkla 52-ročného muža, ktorého považujú za útočníka. Podľa policajného hovorcu kriminalisti po nikom inom nepátrajú a o motíve činu odmietli špekulovať. Podľa britských médií obyvatelia Birstallu muža identifikovali ako Tommyho Maira. Bol vraj tichý a často miestnym pomáhal na záhrade.

Správa šokovala

K útoku došlo týždeň pred referendom o členstve Británie v EÚ. Oba tábory - stúpencov zotrvania aj vystúpenia z únie - prerušili po útoku na poslankyňu svoje kampane. Vodca labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri uviedol, že je "absolútne šokovaný správou o útoku" a že celá strana stojí pri Jo Coxovej.

Britský premiér David Cameron na Twitteri napísal, že "naše myšlienky a modlitby sú s Jo a jej rodinou". Premiér po útoku zrušil svoje plánované vystúpenie v Gibraltári. Podľa britskej tlačovej agentúry PA sa poslankyňa zamiešala do potýčky medzi dvoma mužmi v Birstalle, ktorý leží 320 kilometrov severne od Londýna.

Coxovú zvolili za poslankyňu britského parlamentu len vlani. Presadzovala najmä hľadanie riešenia vojny v Sýrii a kritizovala britskú neochotu viac sa vojensky angažovať v boji proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. V ostatnom čase viedla kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

Podľa niektorých britských médií svedkovia počuli muža pri útoku kričať "Britain First" (Británia na prvom mieste), čo je označenie krajne pravicového zoskupenia, ktoré sa usiluje o odchod Británie z Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok