Súdna rada nepovažuje zdvojené funkcie za etický problém

TA3 TASR
31.5.2016 17:11

Sedem členov Súdnej rady Slovenskej republiky, ktorí sú zároveň predsedami súdov, neporušuje súbehom týchto dvoch funkcií sudcovskú etiku. Na takomto závere sa uzniesla Súdna rada. Uznesenie prešlo iba tesne, keď ho podporilo 10 zo 17 prítomných členov.

Nezlučiteľnosť iba pre nových

Rada posudzovala dosahy minuloročného nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý potvrdil novelu zákona o Súdnej rade z roku 2011. Členstvo v Rade je tak nezlučiteľné s vedením súdu. Konflikt členov rady, ktorí zároveň šéfujú súdom, vznikol v čase, keď bola účinnosť novely pozastavená.

"Skonštatovali sme, že nejde o etický problém, ani etický prehrešok," ozrejmila rozhodnutie predsedníčka Rady Jana Bajánková. Otázka možného rozporu s nedávno prijatými Zásadami sudcovskej etiky je tým podľa nej uzavretá. Z právneho hľadiska považuje všetkých členov za platných, klauzula o nezlučiteľnosti sa má podľa Rady vzťahovať až na jej ďalších členov, ktorí nastúpia po súčasných.

Niektorí hovoria aj o právnom probléme

"Ja to ani vnútorne nepociťujem ako etický problém," povedal Ľuboš Sádovský, ktorý okrem členstva v Rade vedie Krajský súd v Bratislave. "Žiadny pokyn som ani v minulosti nedostal od predstaviteľa výkonnej moci," uviedol Sádovský.

Naráža pritom na nález Ústavného súdu, ktorý v zdvojenom členstve vidí možnosť personálnej korupcie, nakoľko predsedov súdov menuje minister spravodlivosti. "Nepredpokladám, že by mi stál výkon tej funkcie za to, aby som nejaké takéto pokyny dostával a prijímal. Tá éra je už asi preč," doplnil. Problém vzdať sa funkcie nemá ani predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Milan Ďurica, ktorý však na to rovnako nevidí dôvod.

Naopak, Dušan Čimo zastáva názor, že ide o problém etický aj právny. "Pretože, keď obživla účinnosť ustanovenia, ktoré zakazuje paralelný výkon týchto funkcií, tak podľa môjho názoru sa má sudca týmto riadiť a ten konflikt odstrániť jedným alebo druhým možným spôsobom, to znamená, že rezignuje na jednu alebo na druhú funkciu," vysvetlil sudca Najvyššieho súdu.

Až na tretí pokus

Do menšinového tábora členov Rady, ktorí hlasovali proti uzneseniu, patrí i Rudolf Čirč. Kolegov v Rade upozornil na možnosť, že Ústavný súd v budúcnosti anuluje rozhodnutie Súdnej rady len pre to, že zaň hlasovali aj členovia so zdvojenými funkciami. "Povie, že sa na ňom podieľali sudcovia, ktorí podliehajú výkonnej moci," vysvetlil. Ďalší člen Rady Jozef Vozár sa toho neobáva. V diskusii sa vyjadril, že takéto riziko nevidí.

Súdna rada sa k výsledku dopracovala na tretí pokus, keď sa jej nepodarilo rozhodnúť na predošlých dvoch zasadnutiach. Otázka však nie je celkom definitívne uzavretá. Predsedníčka rady sa bude musieť vysporiadať s písomným podnetom, ktorý jej doručí Peter Straka. Člen Rady chce, aby podala disciplinárny návrh na všetkých siedmich členov Rady, ktorí sú predsedami súdov.

"Zákon bráni byť predsedovi súdu členom Súdnej rady. Ak je tomu tak, mal by niekto, kto je na to legitimovaný, posúdiť, či nejde o porušenie etických pravidiel. Tým je disciplinárny súd," vysvetlil Straka."Pokiaľ nebude návrh písomne podaný, nemám sa k čomu vyjadrovať," reagovala na iniciatívu predsedníčka Rady Jana Bajánková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok