Legendárny míting hostí svetových a olympijských medailistov

TA3 TASR
31.5.2016 14:56

Na 51. ročníku obnoveného mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft, ktorý v Šamoríne-Čilistove organizuje Slovenský atletický zväz, sa zúčastní 170 pretekárov zo štyroch kontinentov a 34 krajín. Z nich sú dve desiatky medailistov z významných podujatí a traja lídri tohtoročných svetových tabuliek.

Nechýba slovenská špička

"Sú to Katarčan nigérijského pôvodu Femi Ogunode na 100 metrov, poľská kladivárka Anita Wlodarczyková a Keňan Nicholas Kipkoech na 800 metrov. K tomu sa predstaví kompletná slovenská špička v trinástich individuálnych disciplínach a troch štafetách," prezradil na utorňajšej tlačovej konferencii v dejisku prezident SAZ Peter Korčok.

Usporiadatelia potvrdili aj účasť chodeckého majstra sveta Mateja Tótha. "Atletika je kráľovná športu, všeobecne dôležité a populárne odvetvie, aj keď v minulých rokoch sa tak necítila. Po vlaňajšom úspechu Mateja Tótha a obnove mítingu s obrovskou históriou sa však znova môže. Pred tromi rokmi sme mali len maketu a čoskoro opäť otvoríme veľké preteky. Veľmi sa tešíme," pokračoval Korčok.

Čakajú nás kvalitné súboje

Ďalšími výkonnostne zaujímavými členmi štartového poľa sú vicemajster sveta z Pekingu 2015 v hode kladivom Dilšod Nazarov z Tadžikistanu, ktorý je kuriózne zároveň prezident tamojšej atletickej federácie, halová európska šampiónka 2011 na 60 metrov Olesia Povchová z Ukrajiny, český oštepár z tréningovej skupiny Jana Železného Petr Frydrych, či americký šprintér Diondre Batson s osobným maximom 9,94 sekundy na stovke.

Nazarova v súťaži kladivárov vyzvú Libor Charfreitag a Marcel Lomnický, s Wlodarczykovou si zmerajú sily Martina Hrašnová a Nikola Lomnická. Najhorúcejším slovenským želiezkom v ohni na najkratšej trati bude Ján Volko s osobným i sezónnym maximom 10,33 sekundy: "Je to úplne ako zo sna, takéto výkony som nečakal možno v celej kariére. Som veľmi vďačný, pripravím sa, snáď to vyjde aj na tomto mítingu. Neviem, či mi zostali sily, no pokúsim sa o splnenie limitu na olympijské hry do brazílskeho Ria de Janeiro."

Okrem protagonistov na modrom šamorínskom tartane prilákali organizátori tiež viacerých čestných hostí. "Sú medzi nimi dve držiteľky dodnes platného svetového rekordu Jarmila Kratochvílová a Galina Čisťakovová, ako aj dvojnásobný olympijský víťaz Alberto Juantorena. Z našej Siene slávy prídu Jozef Pribilinec, Eva Šuranová, Igor Kováč a Pavol Blažek," dodal viceprezident SAZ Ladislav Asványi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok