Od Fica chcú, aby sa vysťahoval z bytu. Dôvodom je Bašternák

TA3 TASR
31.5.2016 12:15

Robert Fico by sa mal vysťahoval z bytu, ktorý mu má prenajímať Ladislav Bašternák, ďalej predložiť verejnosti nájomnú zmluvu a doklady, ktoré preukazujú riadne platenie nájomného. Od premiéra to žiada opozícia.

Od Fica chcú, aby sa vysťahoval z bytu. Dôvodom je Bašternák
SITA

Chcú aj koniec Imreczeho a Kaliňáka

Fica vyzvali k týmto krokom opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA na tlačovej konferencii. Ministra financií Petra Kažimíra zas opozícia žiada, aby odvolal šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Finančná správa má totiž podľa SaS a OĽaNO-NOVA leví podiel na ututlávaní daňovej kauzy Ladislava Bašternáka.

Zametanie kauzy pod koberec má podľa nich na svedomí aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého chce SaS a OĽaNO-NOVA v parlamente odvolávať. Obe strany majú dosť hlasov na iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra. Ako sa zachovajú ostatné opozičné strany, zatiaľ nevedia.

Kaliňák nemá čo hľadať na poste ministra vnútra podľa opozície aj preto, že zasahuje do vyšetrovania. "Ak minister vnútra tvrdí, že celá kauza je vymyslená, ako myslíte, že dopadne znovuotvorené vyšetrovanie?" pýta sa Daniel Lipšic. Kaliňák podľa neho vyjadrením, že kauza je vymyslená, odkázal vyšetrovateľom, aký výsledok vyšetrovania si želá.

Opozícia zároveň vyzýva SNS, Most-Híd a Sieť, aby v pléne nechránili Kaliňáka svojimi hlasmi. "Obraciame sa na koaličných partnerov Smeru, aby vyvinuli tlak na svojho koaličného partnera, aby Robert Kaliňák odstúpil sám," povedal Ľubomír Galko. Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubuje nezávislejšie vyšetrovanie kauzy.

Kaliňák: Vytĺkajú politický kapitál

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Podľa opozície tak okradli daňových poplatníkov.     

"Ladislav Bašternák a Marian Kočner mali prakticky neustálu stratu na všetkých svojich firmách. Je tam podozrenie, že cieľom podnikania bolo zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH, nie samotný podnikateľský zisk, a nákupy siedmich bytov boli fiktívne. A je tam záhadný zdroj prvotných peňazí, zrejme politická korupcia. A konanie polície a Finančnej správy nasvedčuje tomu, že išlo o pôsobenie organizovanej skupiny," zhrnul Jozef Rajtár z SaS.      

Minister Kaliňák považuje pokus opozície o jeho odvolanie iba za vytĺkanie politického kapitálu. Tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu, pretože by tým porušil Ústavu. Uviedol, že vyšetrovateľ je procesne samostatný a nad zákonnosťou drží ruku nezávislá prokuratúra. V súvislosti s kauzou Bašternák hovorí, že opozícia by sa mala zamyslieť, kedy kauza vznikla a či niekto z nich v danom období niečo proti tomu urobil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok