V Nemecku je najmenšia nezamestnanosť od zjednotenia krajiny

SITA
31.5.2016 11:39

Nezamestnanosť v Nemecku sa v máji znížila viac, ako sa očakávalo, keď v najväčšej európskej ekonomike klesla na najnižšiu úroveň za posledných viac ako 25 rokov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil nemecký úrad práce.

V Nemecku je najmenšia nezamestnanosť od zjednotenia krajiny
TASR/AP

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v máji klesla na 6,1 %, čo je najnižšia úroveň nezamestnanosti v krajine od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990. Posledné štyri mesiace sa miera nezamestnanosti držala na úrovni 6,2 %. Podľa údajov úradu práce sa sezónne upravený počet nezamestnaných v piatom mesiaci znížil o 11 tisíc osôb na 2,695 milióna nezamestnaných. Pokles počtu nezamestnaných prekonal očakávania analytikov v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že počet osôb bez práce sa v máji zníži len o 5 tisíc.

"Pracovný trh pokračuje vo svojom pozitívnom vývoji," povedal šéf nemeckého úradu práce Frank-Jürgen Weise. "Nezamestnanosť klesla v priebehu jari. Zamestnanosť prudko stúpla a dopyt po práci sa tiež výrazne zvýšil," dodal šéf úradu práce.

Ďalšie údaje štatistického úradu krajiny ukázali, že sezónne upravená zamestnanosť v apríli vzrástla o 41 tisíc osôb na viac ako 43,4 milióna pracujúcich. Vláda očakáva, že zamestnanosť v tomto roku stúpne na rekordných 43,5 milióna a v budúcom roku na takmer 44 miliónov osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok