Z Únie ešte nikto nevystúpil, Lajčák si brexit nechce predstaviť

TA3 TASR
31.5.2016 11:19

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák si nevie a ani nechce predstaviť, že by Veľká Británia vystúpila z EÚ.

Z Únie ešte nikto nevystúpil, Lajčák si brexit nechce predstaviť
SITA/AP

Hlasovanie 23. júna

"Pre Slovensko by to znamenalo, samozrejme, že by sa táto téma stala asi dominantnou pre celú EÚ aj pre naše predsedníctvo. Nechcem o tom ani špekulovať, lebo fakt je, že z EÚ zatiaľ nikto nevystúpil a naopak, je veľa krajín, ktoré sa chcú stať jej členmi. Čiže bol by to ako taký nový a negatívny moment, ktorý ja si momentálne neviem a ani nechcem predstaviť," povedal minister a kandidát na post šéfa OSN.   

Briti budú o zotrvaní krajiny v EÚ hlasovať vo štvrtok 23. júna v referende. Británia sa podľa premiéra Davida Camerona blíži k jednému z najdôležitejších rozhodnutí vo svojich moderných dejinách.  Výsledok referenda ovplyvní taktiež priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré minister predstaví v stredu širokej odbornej verejnosti v Bruseli vôbec prvýkrát. Podujatie organizuje nezávislý think-tank Európske politické centrum v spolupráci so Stálym zastúpením SR pri EÚ. V rámci diskusie bude spolu s ministrom na otázky publika odpovedať aj vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Priority budú zohľadňovať hlasovanie

"Program priorít nášho predsedníctva budeme schvaľovať formálne na rokovaní vlády 30. júna. Čiže bezprostredne pred jeho začiatkom. Je to aj preto, že 23. júna sa bude konať britské referendum a je nevyhnutné, aby náš program zohľadňoval aj jeho výsledky. Ale už dnes vieme, aké budú tie oblasti, ktoré považujeme za dôležité," dodal Lajčák.

Slovenská vláda bude zároveň schvaľovať priority až po summite Európskej rady, ktorá sa bude konať 28. - 29. júna. V prípade, ak by sa Briti rozhodli vystúpiť z EÚ, brexit by bol hlavnou témou summitu a lídri by rozhodli, ako sa bude pokračovať ďalej, keďže by sa tak udialo prvýkrát v histórii.     

Podľa slov Miroslava Lajčáka sa Slovensko počas svojho predsedníctva bude zaoberať v prvom bloku finančno-hospodárskou oblasťou vzhľadom na to, že predsedajúcu krajinu čaká rokovanie o rozpočte únie na budúci rok. Taktiež očakáva začatie rokovaní o revízii viacročného finančného rámca na roky 2014 - 2020 a pozornosť sa bude venovať i prehlbovaniu hospodárskej a menovej únie.

"Druhý blok je prehlbovanie vnútorného trhu Európskej únie osobitne. Pokiaľ ide o Energetickú úniu, to znamená jednotný energetický trh a tak isto jednotný digitálny trh, to sú také praktické veci, ktoré by mali pocítiť aj naši občania,“ povedal Lajčák.     

V treťom bloku sa bude Slovensko venovať migrácii. "To je veľmi komplexná téma, ktorá má v sebe aj pozitívne aspekty, ako je zlepšenie komfortu ľudí, ktorí prichádzajú legálne do Schengenu, do EÚ, ale, samozrejme, aj otázka napĺňania dohody EÚ s Tureckom, diskusia o návrhu komisie, ktorý sa týka revízie Dublinského systému," vysvetľuje minister.     

V poslednom bloku sa bude Slovensko venovať oblasti vonkajších vzťahov. "Považujeme za dôležité, aby sa únia nevenovala iba sama sebe, ale aby pôsobila aj ako globálny aktér, to znamená, hovoríme o politike rozširovania, o tom, že je treba udržať jej kredibilitu," dodal.      

Miroslav Lajčák upozornil na to, že napriek tomu, že Slovensko si pripravilo svoje priority, život môže nadiktovať úplne iné témy. Na to musí byť podľa neho krajina pripravená. Potvrdil, že Slovensko je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok