Na východe hlásia nových nakazených, zdroj epidémie je v syre

TA3 TASR
31.5.2016 12:23

Lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy v Košiciach ešte nedosiahla vrchol a podľa najnovších informácií je hospitalizovaných už 24 ľudí a v prípade ďalších štyroch majú lekári podozrenie. Zdroj nákazy bol v syre z nepasterizovaného mlieka.

Zdrojom ovčí syr

Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy. Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach prijala pacientov, ktorí sa mali nakaziť konzumáciou ovčieho syra.

"Približne pred týždňom sme začali na KICM v Košiciach prijímať prvých pacientov, u ktorých boli príznaky vírusového ochorenia. Neskôr sa ukázalo, že ide o výskyt kliešťovej meningoencefalitídy. Celkový počet doteraz prijatých pacientov je 18, približne deväť pacientov sme prijali minulý týždeň, zvyšok počas víkendu," uviedol na začiatku týždňa primár KICM v Košiciach Ladislav Virág.


Zároveň tvrdí, že v minulých rokoch takýto vysoký výskyt nezaznamenali. "Minulý rok sme mali na klinike hospitalizovaných šesť pacientov s meningoencefalitídov. Teraz len za to krátke obdobie sme prijali šesť pacientov a troch sledujeme ambulantne," skonštatoval Virág.

Hrozí zápal mozgu

"Ukazuje sa, že všetci títo pacienti boli nakazení z jedného zdroja. Jedli ovčí syr, ktorý bol pravdepodobne nakazený," uviedol Virág. Pacienti boli podľa primára v štandardnom stave. "Majú bolesti hlavy, teploty do 40 stupňov Celzia, stuhnutosť šije, niektorí nemusia mať ani stuhnutosť šije. Nejaké vážnejšie príznaky sme u týchto pacientov nepozorovali," skonštatoval. 

Kliešťová meningoencefalitída sa podľa primára Virága v prvej fáze prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a svalov. "Je zákerná v tom, že prebieha v dvoch fázach. Tá prvá fáza sa nijako nelíši od chrípky, potom nastáva obdobie pokoja, keď sa pacient necíti chorý, a potom nastáva rozvoj do zápalu mozgu a mozgových blán, ktorý sa prejavuje vysokou teplotou, bolesťami hlavy, stuhnutosťou šije alebo aj svetloplachosťou," dodal Virág.

Témy: pacient Košice
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok