Bývalý čadský diktátor strávi zvyšok života za mrežami

TASR TA3
30.5.2016 22:33

Niekdajšieho čadského diktátora Hisseneho Habrého uznal súd za vinného zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a mučenia, za ktoré mu uložil trest doživotného pobytu vo väzení.

Čadu utiekol v roku 1990

Rozsudok vynesený špeciálnym tribunálom v senegalskom Dakare, o ktorom informujú svetové agentúry, má historický význam, keďže je zavŕšením vôbec prvého súdneho procesu s bývalou hlavou štátu v subsaharskej Afrike. Ide tiež o prvý prípad, keď niektorá z krajín súdila bývalého lídra inej krajiny za zločiny proti ľudskosti.

Špeciálny súd v Dakare založil Senegal spolu s Africkou úniou práve kvôli Habrému, ktorý žil v tomto meste od svojho úteku z Čadu v roku 1990. Podľa správy tzv. komisie pravdy je zodpovedný za životy približne 40.000 ľudí, ktorí zahynuli počas jeho vládnutia v rokoch 1982-1990.

2_0a000002-a267-c18c.jpg

Obranná stena

V súčasnosti 72-ročný Habré odmietol uznať legitímnosť súdu a vznesené obvinenia označoval za politicky motivované. V júli minulého roka ho dokonca museli nasilu privliecť do súdnej siene. Bývalý diktátor tiež odmietal vstať alebo odpovedať na výzvu sudcu.

Po zosadení súčasným čadským prezidentom Idrissom Débym a úteku z krajiny žil Habré dve desaťročia luxusným životom v Dakare, kde ho nakoniec zatkli v júni 2013. Čadskí vyšetrovatelia mu pripísali zodpovednosť za masové vyvražďovanie ešte v roku 1992, exprezidenta sa však vtedy zastali USA a Francúzsko, pretože bol pre nich kedysi "obrannou stenou" voči líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok