Moskva má štvrté medzinárodné letisko, vraj s najdlhšou dráhou v Európe

TASR
30.5.2016 20:22

Moskva otvorila štvrté medzinárodné letisko pre prepravu cestujúcich. Premiér Dmitrij Medvedev označil letisko Ramenskoje, ktoré sa nachádza približne 50 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Ruska, za dôležitý výdobytok pre Moskvu.

Moskva má štvrté medzinárodné letisko, vraj s najdlhšou dráhou v Európe
SITA/AP

Aerolínie Air Kyrgyzstan by mali 20. júna odštartovať prvý let z Ramenskoje, uviedla agentúra Interfax. Prevádzkovateľ letiska počíta ročne s 1,9 milióna vybavenými pasažiermi.

Ramenskoje disponuje údajne najdlhšou štartovacou a pristávacou dráhou v Európe. Má viac ako 5,5 km a kedysi sa používala predovšetkým pre vojenské lety. Prezident Vladimir Putin nariadil prestavbu letiska pre civilnú leteckú dopravu v roku 2011, aby odľahčil existujúce tri moskovské letiská. Experti však predpokladajú, že letisko teraz čakajú ťažkosti. Dôvodom je slabý rubeľ a hospodárska kríza. Navyše je letisko zle napojené na verejnú dopravu.

Moskva doteraz disponovala tromi letiskami - Šeremetevo na severozápade (vlani okolo 31,5 milióna cestujúcich), Vnukovo na juhozápade (12,75 milióna) a Domodedovo na juhovýchode (33 miliónov).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok