Pre výbuch bomby v lietadle odsúdili dvoch teroristov na doživotie

TASR
30.5.2016 18:20

Dvoch členov teroristickej skupiny aš-Šabáb odsúdili v Somálsku na doživotie v spojitosti s februárovým samovražedným bombovým útokom na palube dopravného lietadla spoločnosti Daallo Airlines. Odsúdení boli podľa verdiktu sudcu plánovačmi tohto incidentu.

Pre výbuch bomby v lietadle odsúdili dvoch teroristov na doživotie
SITA/AP

Let č. 159

Ďalším ôsmim osobám vrátane jednej ženy súd vymeral tresty v rozmedzí šesť mesiacov až štyroch rokov odňatia slobody, uvádza stanica BBC. Tieto osoby usvedčili z napomáhania pri príprave útoku, nie však z členstva v tejto islamistickej teroristickej organizácii, ktorá sa k útoku prihlásila.

K ataku došlo 2. februára na palube letu č. 159 somálskej spoločnosti Daallo Airlines, keď atentátnik zhruba 15 minút po štarte Airbusu A321 smerujúceho zo somálskej metropoly Mogadišo do Džibutska aktivoval výbušninu ukrytú vo svojom laptope. V čase výbuchu sa lietadlo nachádzalo vo výške 3,3 kilometra.

9_0a000002-679c-faf3.jpg

Terorista vypadol

Výbuch usmrtil atentátnika a spôsobil v trupe lietadla otvor, ktorým mŕtvy terorista vypadol. Nikto z ďalších 74 pasažierov nezahynul a stroju sa podarilo núdzovo pristáť na mogadišskom letisku. Jeden z dvojice teroristov, ktorí dostali doživotie, je však stále na úteku a verdikt padol v jeho neprítomnosti.

Agentúra Reuters spresňuje, že osem komplicov, ktorí dostali nižšie tresty, pracovalo na inkriminovanom letisku na rozličných pozíciách vrátane obsluhovačov bezpečnostných zariadení, imigračných úradníkov, policajného dôstojníka či nosiča batožín. V prípade oslobodili od obvinení piatich podozrivých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok