Kozák určil konečnú nomináciu na Euro, vyradil štyroch hráčov

TASR
30.5.2016 11:08

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák v pondelok určil konečnú nomináciu 23 hráčov pre majstrovstvá Európy vo Francúzsku. Zo širšieho 27-členného kádra, ktorý absolvoval prípravný kemp v rakúskom Windischgarstene, vyradil kvarteto - Lukáš Tesák, Matúš Bero, Erik Sabo a Adam Zreľák.

Traja hráči z Fortuna ligy

V konečnom menoslove figurujú traja hráči zo slovenskej Fortuna ligy. Sú nimi brankár Ján Mucha, jeho klubový spoluhráč zo Slovana Bratislava stopér Kornel Saláta a stredopoliar Viktor Pečovský z MŠK Žilina. V kádri je desať hráčov, ktorí hrali pred šiestimi rokmi na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike, kde Slovensko pod vedením Vladimíra Weissa st. postúpilo do osemfinále.

Boj o miesta v nominácii prebiehal už pred sústredením v Rakúsku, t.j. v marcovom asociačnom termíne, v ktorom Slováci remizovali doma s Lotyšskom 0:0 a v Dubline proti Írsku dosiahli tiež nerozhodný výsledok 2:2. Na kontinentálnom šampionáte čaká slovenský tím historická premiéra. Pred odchodom do Francúzska odohrá už len jeden prípravný zápas, v generálke sa v sobotu 4. júna v Trnave stretne s ďalším účastníkom finálového turnaja Severným Írskom. Výprava odlieta do krajiny "galského kohúta" v pondelok 6. júna.

image001_0a000002-025d-0cfd.jpg

Kozák považuje tím za vyvážený

"Rozhodol som sa po stretnutí s Nemeckom, keď som videl, že zdravotný stav umožňuje všetkým hráčom ísť na šampionát. Čakal som na stav Hubočana, ktorý je tiež v poriadku, preto som vybral týchto 23 futbalistov. V živote sú rozhodnutia, ktoré nie sú príjemné a človek ich robí nerád. Kolega Štefan Tarkovič musel štyrom hráčom oznámiť, že do Francúzska nepôjdu. Aj oni však urobili kus dobrej práce v prospech kolektívu. Bero so Zreľákom sú mladí hráči, ktorí ukázali potenciál, môžeme s nimi počítať do budúcnosti. Ťažké rozhodovanie som mal pri Tesákovi a Sabovi. Na ľavej strane rátam s dvojicou Hubočan - Švento, preto padla voľba pri vyraďovaní na Tesáka. V prospech Gyömbéra pri porovnaní so Sabom hralo, že je lepší v defenzíve, aj keď Erik je univerzál," zdôvodnil Kozák svoju nomináciu na pondelňajšej tlačovej konferencii v sídle Slovenského futbalového zväzu.

O svojom mužstve si myslí, že je vyvážené: "Máme dostatočne široký káder, zdupľované posty a to je dobré. Mužstvo je poskladané tak, že nás ťažko môže niečo prekvapiť. Hráči sú rozhľadení a majú pokoru, slovenský futbal sa má o koho oprieť. S určitými hráčmi spolupracujem tri roky, viem, ako budú reagovať v konkrétnej situácii. Veľkým otáznikom bol post pravého obrancu, kde sme nemali alternatívu," dodal Kozák.

Nominovaný je aj Škriniar

Na slová šéfa realizačného tímu nadviazal asistent Štefan Tarkovič: "Každý jeden z hráčov prišiel na kemp, aby sa na záverečný turnaj dostal. Určite to nie sú pre nich príjemné pocity, že do Francúzska nepocestujú. Myslím si, že každý z nich to vzal profesionálne, vysvetlil som im argumenty. Aj toto prináša futbalový život. Sklamaní boli, ale nebolo to nič tragické."

Kozák zaradil do kádra aj 21-ročného stopéra Milana Škriniara, ktorý v zime prestúpil z MŠK Žilina do Sampdorie Janov. Škriniar ako jediný nebol členom tímu v úspešnej kvalifikácii EURO 2016, napriek tomu mu Kozák dá šancu ukázať sa."Uškodilo mu, že odišiel do klubu, v ktorom nehrával. Na druhej strane denne trénuje s kvalitnými spoluhráčmi. Ťažko povedať, či by mu prospelo, aby zostal v našej lige. V tréningovom procese aj zápase ukázal, že z neho rastie kvalitný stopér. Zozadu má kvalitnú rozohrávku, je silný, sebavedomý, má veľké predpoklady. Okrem toho je použiteľný na post defenzívneho stredopoliara v úsekoch hry, keď nás súper zatlačí," charakterizoval Kozák najmladšieho člena kádra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok