Fico v TA3: Na ľudí, ktorí zneužívajú sociálny systém, budeme tvrdší

TA3 TASR
29.5.2016 12:55

„Opäť športujem, dokonca viac ako pred hospitalizáciou,“ dodal premiér R. Fico v relácii V politike. Ohľadom svojho zdravotného stavu taktiež uviedol, že sa cíti absolútne pripravený plniť si všetky povinnosti. Rovnako vylúčil svoj odchod z premiérskeho postu a podobné reči označil za klebety.

Britská otázka a klebety

Predseda vlády Robert Fico by bol veľmi rád, keby Veľká Británia zostala v EÚ, nemôže však hovoriť za tamojších voličov. Predsedníctvo v Rade Európskej únie sa podľa neho dá zvládnuť, pokiaľ sa v nej rokuje o bežných témach. Počas slovenského predsedníctva však bude Slovensko vystavené téme, ktorá tu nikdy nebola a tou je vystúpenie nejakej krajiny z EÚ.

Pokiaľ by Veľká Británia vystúpila z EÚ, Fico sa obáva, že ďalšie krajiny budú uvažovať rovnako a nebezpečné by to podľa neho bolo hlavne vtedy, ak by tieto štáty používali euro. Zdôraznil, že si neželá vystúpenie Veľkej Británie z EÚ. "Ak však referendum dopadne inak, Slovensko bude ako predsedajúca krajina vystavené obrovskému tlaku,“ povedal. V takomto prípade by ho čakali veľmi komplikované rozhovory.

R. Fico zároveň opätovne vylúčil svoj odchod z politiky po skončení nášho predsedníctva v Rade Európskej únie. Tvrdenia označil za "hlúbe klebety, na ktoré sa neoplatí reagovať".

Koalícia má vraj šancu

K vnútropolitickej situácii na Slovensku uviedol, že „pokiaľ tu nebudú nejaké vonkajšie faktory, ktoré by rozbili európsku ekonomiku a pokiaľ vládna koalícia bude mať zdravý sedliacky rozum, môže bez problémov vydržať štyri roky.“

Za absolútne najcennejšie na súčasnej vládnej koalícii považuje historický kompromis, ktorý bol dosiahnutý medzi stranami Most-Híd a SNS. „Je to vôbec po prvýkrát v modernej histórii Slovenska, čo takéto typy strán sú spolu po prvýkrát vo vláde. Je to aj odraz mimoriadne kvalitných slovensko-maďarských vzťahov,“ skonštatoval. K samotnému priebehu rokovaní pred vznikom vlády doplnil, že vláda je širšia, ako si predstavoval, rokoval však podľa neho s mimoriadne skúsenými ľuďmi, ktorí presne vedeli o čo ide a hlavne pochopili, že Slovensko potrebuje stabilitu a štandardnú vládu.

Ohľadom svojho zdravotného stavu uviedol, že sa cíti absolútne pripravený plniť si všetky povinnosti. „Opäť športujem, dokonca viac ako pred hospitalizáciou,“ dodal.

O znížení nezamestnanosti nepochybuje

Premiér si zároveň myslí, ťe nezamestnanosť na Slovensku by sa mala tento rok dostať pod úroveň 9 %. "Do konca roku 2016 je to reálne," Nezamestnanosť sa na Slovensku podľa posledných údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny z apríla tohto roku nachádza na úrovni 9,64 %. Nová vláda si v Programovom vyhlásení stanovila za cieľ dostať nezamestnanosť pod 10 % a zároveň vytvoriť 100.000 nových pracovných miest. Fico o takomto zámere vôbec nepochybuje.

Už len príchod automobilky Jaguar Land Rover do Nitry spôsobil podľa neho obrovské oživenie pracovného trhu aj daného regiónu. "Máme tu ďalšie investície a je tu aj dobrý rast ekonomiky, čo samotné vytvára pracovné miesta," doplnil Fico.

Práve naopak, Slovensko sa podľa neho nachádza v štádiu, kedy má nedostatok pracovných síl. Postupne sa totiž dostáva k "magickej" hranici nezamestnanosti okolo 7 a 8 %, ktorá bola aj v predkrízových rokoch 2007 a 2008. "Už ťažko pôjdeme pod týchto 7 a 8 %, pretože tu máme kategóriu ľudí, ktorí nechcú pracovať, ľudí, ktorí nechcú chodiť oficiálne do práce, hoci pracujú kvôli tomu, že sa obávajú exekúcie a sú tu ľudia, ktorí zneužívajú sociálny systém," vymenoval Fico. Premiér zároveň povedal, že proti podobným ľuďom chce vláda tvrdo zakročiť.

Reč aj o Rómoch

Okrem toho je podľa neho na Slovensku veľká skupina rómskych spoluobčanov, ktorí nemajú primerané vzdelanie, kvalifikáciu a teda nie sú na pracovnom trhu. Štát preto musí podľa premiéra pokračovať v tom, čo sa začalo počas jeho druhej vlády. Vtedy bol prijatý zákon, podľa ktorého musí človek, ktorý poberá sociálne dávky, odpracovať osem hodín verejných prác týždenne v prospech mesta alebo obce.

"Mestá a obce si to veľmi pochvaľujú a my by sme išli radi ďalej a ešte viac posilnili mechanizmy proti tým, čo zneužívajú sociálny systém," avizoval Fico. Verí, že návrhy, ktoré prídu z dielne ministerstva práce, budú v tomto veľmi efektívne.

Pripomenul, že napríklad dlhodobo nezamestnaní sú ľudia bez akýchkoľvek pracovných návykov, ľudia, ktorí niekoľko rokov nešli do práce. A ak niekto roky nechodí do práce, ťažko ho je prinútiť vstať ráno o piatej, aby bol o pol šiestej vo vlaku alebo v autobuse na ceste do práce. "Preto musia byť ponúkané špeciálne typy prác pre týchto ľudí a práve forma verejných prác a podobných alternatív sa zdá byť ako najvhodnejšia," dodal predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok