Európa si pripomína výročie najkrvavejšej bitky prvej svetovej vojny

TA3 TASR
29.5.2016 09:56

Európa si pripomína sté výročie Bitky o Verdun, najdlhšej a najkrvavejšej bitky prvej svetovej vojny. Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová si na spomienkovej slávnosti pri príležitosti stého výročia najdlhšie trvajúcej bitky prvej svetovej vojny zaželali, aby kedysi tak nepravdepodobné priateľstvo ich krajín bolo zdrojom nádeje pre súčasnú roztrieštenú Európu.

V rámci veľkolepých osláv si na východe Francúzska najvyšší predstavitelia oboch susedných štátov pripomenuli 100 rokov od bitky pri Verdune. Trvala desať mesiacov, od februára do decembra 1916. Prišlo v nej o život 163.000 francúzskych a 143.000 nemeckých vojakov a zranenia utrpeli ďalšie stovky tisíc.

Nikto z tých, čo prvú svetovú vojnu prežili, sa na dnešnej udalosti už nezúčastnil - slávnostná akcia je však zameraná na vzdelávanie mládeže a prišlo na ňu okolo 4000 francúzskych a nemeckých detí.

Merkelová uviedla, že tieto spomienkové slávnosti ukazujú, aké dobré sú nemecko-francúzske vzťahy dnes a aké úspechy dosiahla európska jednota. Vyjadrila tiež nádej, že britskí občania nebudú budúci mesiac hlasovať za vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok