V Japonsku zomrela najstaršia slonica v krajine, v obľube ju mali celé generácie

ČTK
28.5.2016 17:58

V Japonsku uhynula 69-ročná slonica Hanako, ktorá v jednej tokijskej zoologickej záhrade žila od roku 1954. Hanako bola najstarším slonom v krajine, v obľube ju mali celé generácie. Dostala sa do detských kníh i televízneho seriálu, uviedla agentúra AFP.

V Japonsku zomrela najstaršia slonica v krajine, v obľube ju mali celé generácie
SITA/AP

Slonicu našli ošetrovatelia, ako leží na podlahe svojho výbehu. Všetky pokusy prinútiť ju k tomu, aby sa postavila, boli márne. "Slony zahynú, ak dlho ležia v rovnakej polohe, môžu si totiž poškodiť orgány," povedal AFP zástupca zoo Hiroši Masimo.

Hanako "odišla v pokoji a pokoji", dodal riaditeľ záhrady Kijoši Nagaj. "Je to škoda. V Japonsku bola obľúbená." Slony sa síce môžu dožiť šesťdesiatky, ale v zajatí obvykle nežijú dlhšie ako 40 rokov. Slonicu ponúklo Japonsku v roku 1949 Thajsko ako symbol priateľstva medzi oboma krajinami po konci druhej svetovej vojny. Pri jej ohrade sa po oznámení úmrtia Hanako zišli jej fanúšikovia, ktorí tam pokladali kvety a odkazy.

Hanako podľa zoo v poslednej dobe síce trochu stratila chuť do jedla, ale inak bola stále v dobrej kondícii. Kritici ale poukazujú na to, že Hanako žila sama v príliš malej ohrade. Vlani vznikla petícia za jej presun do Thajska, aby dožila v tamojšom útulku pre slony. Presťahovanie Hanako ale bolo vzhľadom k jej veku príliš riskantné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok