Vymieňala plienky diktátorovi, teraz prevádzkuje čistiareň

ČTK
28.5.2016 15:51

Pani Ko Jong-sok, ktorá žije v USA s manželom a troma deťmi s novou identitou, je tetou severokórejského diktátora Kim Čong-una.

Vymieňala plienky diktátorovi, teraz prevádzkuje čistiareň
SITA/AP

Pikošky zo súkromia

Teta severokórejského diktátora Kim Čong-una žije s rodinou už skoro dvadsať rokov v USA, kde prevádzkuje čistiareň a žije svoj "americký sen". Pre americký denník The Washington Post odhalila aj zaujímavosti zo života muža, ktorý vládne v KĽDR tvrdou rukou.

"Keď mu matka vyčítala, že sa málo učí, neodvrával, ale protestoval inými spôsobmi, napríklad prestal jesť." Kimova teta Ko Jong-sok tiež uviedla, že obávaný diktátor sa narodil v roku 1984, a nie v roku 1983, ako informuje väčšina zdrojov. Údajne prišiel na svet v rovnakom roku ako jej prvý syn. "Obom som vymieňala plienky," spomína si teta Ko.

O Kima sa starala aj vo Švajčiarsku, kde študoval na medzinárodnej škole a bol posadnutý basketbalom. Teta Ko s manželom odišli zo Švajčiarska do USA v roku 1998 zrejme preto, že sa obávali potenciálnej nemilosti v KĽDR. Matka Kima totiž mala konečné štádium rakoviny prsníka a nad synom už zrejme nemohla držať ochrannú ruku.

severna-korea-strana-prace-zjazd-1140-px-tasr-ap_0a000002-a0be-cfe0.jpg

Niečo za niečo

Ko Jong-sok s rodinou dostali pri životnom odchode pomocnú ruku od americkej spravodajskej služby CIA, vrátane peňažnej podpory vo výške 200-tisíc amerických dolárov. V súčasnosti Ko prevádzkuje čistiareň, majú poschodový dom, dve autá, veľkú televíziu a na dvore gril, informoval Washington Post.

Príbuzných v KĽDR nevideli takmer 20 rokov. Pre agentov zo CIA predstavujú naďalej zdroj informácií, napríklad pomáhajú s identifikáciou Severokórejčanov na fotkách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok