Školstvo si po okrúhlych stoloch stanovilo priority

TA3 SITA
27.5.2016 15:34

Ministerstvo školstva si vytýčilo na tento rok 38 prioritných konkrétnych úloh z oblasti regionálneho školstva, 24 úloh z vysokého školstva a 5 úloh z oblasti podpory národnostných menšín.

Zvyšovanie platov v januári

Oproti pôvodnému zoznamu úloh po okrúhlych stoloch do oblasti regionálneho školstva pribudla úloha súvisiaca so zabezpečením prostriedkov na šesťpercentné zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2017.

Pôvodne sa podľa programového vyhlásenia vlády platy učiteľov mali zvyšovať po septembri tohto roka až v roku 2018. Zvýšenie platov o šesť percent od 1. januára 2017 sa má podľa nového zoznamu úloh ministerstva školstva týkať aj vysokoškolských učiteľov.

Zmeny na vysokých školách

V oblasti vysokého školstva pribudla okrem zvyšovania platov ešte jedna úloha, a to financovať kontinuálny prístup k elektronickým vedeckým databázam. Zmeny sa týkajú aj systému akreditácie vysokých škôl, sprísnenia kritérií na hodnotenie výskumu vysokých škôl či podpory grantových súťažných systémov, na základe ktorých rozdeľujú prostriedky pre výskumné aktivity vysokých škôl. Súčasťou zvyšovania kvality vysokoškolského vzdelávania bude aj revízia študijných odborov vysokoškolského vzdelávania.

Jednou z úloh bude podľa Plavčana aj to, aby vynikajúci vedci zo zahraničia mohli pôsobiť na miestach profesorov a docentov na účely akreditácie študijných programov aj bez titulu profesor a docent, keď preukážu špičkovú kvalitu. Minister zároveň po okrúhlych stoloch pripustil, že pri revízii odborov môžu aj zaniknúť niektoré odbory. Chce to však nechať na odbornú komisiu.

Chcú presunúť časť kompetencií

V regionálnom školstve medzi prioritné oblasti patrí príprava návrhu na prehodnotenie presunu časti kompetencií štátnej správy v oblasti riadenia a financovania regionálneho školstva z ministerstva vnútra späť na ministerstvo školstva.

Ministerstvo má v tomto roku tiež vypracovať Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý bude pokrývať dlhodobé zámery a ciele Slovenska v celej škále výchovy a vzdelávania v 10-ročnom výhľade. Ministerstvo chce tiež zmapovať situáciu v oblastí kapacít materských škôl a v spolupráci s miestnou územnou samosprávou pripraviť návrhy na jej rozširovanie.

Minister školstva dnes pripomenul, že prvé úlohy pri reforme školstva už splnili. Ministerstvo totiž predložilo novelu zákona, ktorou sa od septembra zvýšia o šesť percent platy pedagogickým a odborným zamestnancom v regionálnom školstve a aj platy vysokoškolským učiteľom. Rezort tiež predložil novelu na zavedenie výnimky pre zachovanie málotriedok. Obidve novely tento týždeň schválila vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok