Revolúcia sa odkladá, nafukovací modul na ISS robil problémy

SITA
27.5.2016 13:16

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa nepodarilo nainštalovať špeciálny nafukovací modul Bigelow Expandable Activity Module. Nová súčasť stanice sa mala naduť do dĺžky štyroch metrov, pričom by vytvorila priestor s objemom 16 kubických metrov.

Revolúcia sa odkladá, nafukovací modul na ISS robil problémy
SITA/AP

Po tri a pol hodinách pomalého procesu, počas ktorých sa modul roztiahol iba na niekoľko centimetrov, riadiaci pracovníci prikázali astronautovi Jeffovi Williamsovi nafukovanie zastaviť.

Inžinieri plánujú skontrolovať dáta a pokúsia sa o nové nafúknutie Bigelow Expandable Activity Module. Modul je prototyp ubytovacieho zariadenia, ktoré by mohlo v budúcnosti slúžiť pri budovaní vesmírnych laboratórií či počas cesty ľudskej posádky na Mesiac. Bigelow Expandable Activity Module na ISS priviezli minulý mesiac a pripevnili na modul Tranquility. Najbližšie dva roky plánujú testovať jeho integritu a či dokáže udržať podmienky pre život ako súčasné kovové moduly.

Samotní astronauti na ISS ho počas tohto obdobia nemajú aktívne používať. Na projekte spolupracuje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír s podnikateľom Robertom Bigelowom, ktorý moduly plánuje používať pri vesmírnej turistike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok