Čína našla recept na zápchy, rozkročený autobus pre tisíc ľudí

TA3
28.5.2016 09:59

Kolóny áut v Číne môžu mať aj neuveriteľných 100 kilometrov. Krajine pre rýchly hospodársky rozvoj čoraz zápasí s upchatými cestami, nebráni sa však netradičným a nákladným riešeniam. Teraz predstavila jedno z nich.

Čína našla recept na zápchy, rozkročený autobus pre tisíc ľudí
TEB Tech

Radikálne riešenia pre upchaté cesty

Na čínske cesty vstúpi každý rok 20 miliónov nových vodičov. Z krajiny draka prichádzajú správy aj o ohromných dopravných zápchach dlhých desiatky kilometrov, ktoré uväznia vodičov na cestách na viac ako týždeň.

Situácia je čoraz vážnejšia a v krajine sa ozývajú hlasy o potrebe radikálnych riešení, ktoré by však nezaťažovali životné prostredie, ktoré už v Číne trpí dostatočne. Miestne samosprávy síce obmedzujú dopravu prísnejšou parkovacou politikou, ale inžinieri vidia riešenie inde.

Na výstave High-Tech Expo v Pekingu sa prezentoval projekt autobusu, ktorý by mohol odviesť viac ako tisíc cestujúcich, ale nezaberal by takmer žiadny ďalší priestor na vozovke. Nápad spočíva na myšlienke, že autobus bude „rozkročený“ na obrovských pilieroch, pod ktorými by pohodlne jazdili autá z bežnej premávky.

Široký, veľký a na koľajniciach

Autobus budúcnosti by podľa počiatočných náčrtov prepravil 1 400 ľudí a mal by šírku oboch cestných pruhov.

Po koľajniciach na kraji vozovky by sa dokázal kĺzať asi rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu. Pod dvojmetrovými nohami by bez problémov prúdili autá, takže obrovský autobus by dokázal obchádzať zápchy a k ďalším by neprispieval.

Obor by dokázal nahradiť na ceste až 40 bežných autobusov. Elektrický pohon by znamenal zníženie spotreby pohonných hmôt o 800 ton ročne a emisií oxidu uhličitého o 2 500 ton. Tieto čísla pochádzajú od autora nápadu – čínskeho inžiniera Song Joučoua. Podľa neho by bol jeho autobus jednoznačne lacnejší ako metro, ktoré je drahé najmä pre podzemné práce.

Nápad „rozkročeného" autobusu je starý asi šesť rokov a opakovane vyvoláva pozitívne reakcie. Tentoraz je podľa čínskej štátnej tlačovej agentúry projekt bližšie k naplneniu. Spoločnosť Transit Explore Bus vybuduje model v životnej veľkosti 300 kilometrov od Pekingu, v provincii Čchang-čou a sľubuje skúšku ešte v priebehu leta tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok