Zomrel Štefan Šlachta, bývalý hlavný architekt Bratislavy

TA3 TASR
27.5.2016 11:05

Vo veku 76 rokov zomrel vo štvrtok podvečer zakladateľ Spolku architektov Slovenska a bývalý hlavný architekt mesta Bratislava Štefan Šlachta.

Zomrel Štefan Šlachta, bývalý hlavný architekt Bratislavy
SITA

Odišiel v kruhu rodiny

Prehral boj s chorobou a zomrel v kruhu rodiny, informovala manželka Daniela Šlachtová. Šlachta bol dlhoročným prezidentom spolku, pôsobil i ako rektor Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Posledná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok 2. júna o 11.45 h v bratislavskom krematóriu.

Profesor Šlachta bol významnou osobnosťou súčasnej slovenskej kultúry. Bol historikom a teoretikom architektúry, pedagógom, odborným publicistom. Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) bol v rokoch 1998-2002 za Stranu občianskeho porozumenia (SOP), rektorom bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení (1994-2000) i hlavným architektom mesta Bratislavy (2006-2011).

Rodák z Ružomberka

Štefan Šlachta sa narodil 6. decembra 1939 v Ružomberku. V rokoch 1956-1962 študoval na Fakulte architektúry Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes STU) v Bratislave. V roku 1990 sa habilitoval na docenta na Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave a v roku 1995 ho vymenovali za profesora v odbore architektúra na VŠVU.

Šlachta patril medzi popredné osobnosti architektonickej obce na Slovensku a bol známym reprezentantom nášho architektonického života v zahraničí. Niekoľko rokov hľadal zahraničných Slovákov, architektov, ktorí z našej krajiny odišli a svojím architektonickým dielom sa preslávili vo svete. Ich mená a prácu pre nás zviditeľnil na výstave, ktorú usporiadal v roku 2005 a vydaním dvoch kníh o nich: Neznámi známi (2004), priniesla 32 portrétov dnes už nežijúcich slovenských architektov medzivojnového a moderného obdobia a Návrat odídených (2005), je to výber 88 profilov architektov.

Je spoluautorom knihy Sprievodca po architektúre Bratislavy 1918–1950 (1996), spoluautorom dvojjazyčne (slovensko-nemecky) spracovanej knihy Architektúra Slovenska. Najvýznamnejším Šlachtovým realizovaným projektom (spoluautor projektu) je bratislavský most cez Dunaj Lafranconi. Dlhé desaťročia patril medzi kmeňových autorov časopisu Projekt a vďaka jeho osobnej zásluhe vznikol časopis Fórum architektúry. Spolok architektov Slovenska (SAS) mu v decembri 2004 udelil za jeho celoživotnú tvorbu Cenu Emila Belluša. V januári 2005 si od prezidenta SR prevzal štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy za významné zásluhy o rozvoj architektúry v Slovenskej republike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok