Desať projektov americkej armády, ktoré zmenia budúcnosť

TA3
28.5.2016 19:50

Pre USA má kľúčový význam. Agentúra DARPA, ktorá stála pri zrode internetu či GPS, sa snaží zachovať technologický náskok americkej armády pred zvyškom sveta. Týchto desať projektov, na ktorých teraz pracuje, môže zmeniť život aj civilistom.

Desať projektov americkej armády, ktoré zmenia budúcnosť
darpa.mil

Agentúra amerického ministerstva obrany sa už od 50. rokov zameriava na pokročilé výskumné projekty. Nejde len o zbrane.

Podarilo sa jej vytvoriť predchodcu Internetu – Arpanet, ale z jej nápadov čerpal napríklad aj Google pri svojich virtuálnych prechádzkach na uliciach svetových miest (street view). Ešte pred rozšírením GPS mala agentúra DARPA premyslený satelitný navigačný systém, ktorý slúžil na navigovanie striel vystrelených z ponoriek.

Agentúra nedávno predstavila desiatky rozpracovaných projektov – samozrejme len tých, ktoré nie sú tajné. Redaktori internetového magazínu Tech Insider v niektorých z nich videli možné prevratné vynálezy, ktoré môžu ovplyvniť život miliónov ľudí. Všetky už majú svoje fungujúce prototypy.

1. Modulárne protetické končatiny

DARPA rozvíja túto myšlienku v rámci špeciálneho programu už desať rokov. Podarilo sa jej vytvoriť modulárnu protézu, ktorá má veľmi veľký rozsah pohybu, obratnosti, ale aj kontrolných možností.

„Tento typ protetiky dáva možnosť takmer prirodzenej kontroly ako pri vlastnej ruke," pochválil sa Justin Sanchez, riaditeľ sekcie biologických technológií.

2. Implantáty v mozgu

Po traumatickom poranení mozgu vojaci strácajú pamäť. Tím oddelenia biologických technológií zistil, že s jej formovaním môžu pomôcť malé elektroimpulzy. Výskum sa v súčasnej fáze snaží pochopiť, ako presne mozog kóduje pamäť. Takýto vynález môže byť užitočný aj v civilnom živote a pomôcť ľuďom, ktorí trpia stratou pamäti.

3. Superodolný kybersystém

Američania nazvali nový informatický systém sebavedomo: „Vysoko zabezpečený kybernetický vojenský systém“. V podstate by mal byť neprelomiteľným uzatvoreným systémom, ktorý sa ubráni akémukoľvek hackerskému útoku. Táto nová technológia už prekonala niekoľko zaťažkávacích skúšok. DARPA pozvala hackerov, aby sa do nového systému snažili dostať. Nikomu sa to nepodarilo. Technológia je dostupná pre každého na platforme GitHub.

5. Z obyčajných vojakov spidermani

Hlavnou inšpiráciou pri vytváraní technológie, ktorá urobí z človeka spidermana, bola príroda. Gekón sa so svojim unikátnym povrchom kože na nohách dokáže prirodzene pohybovať aj po kolmej stene. Túto techniku sa snažili napodobniť vývojári americkej armády syntetickými materiálmi. Základom sú umelo vyrobené lepivé materiály.

6. Protiúnavový oblek

Tento nápad zatiaľ na obrázkoch vyzerá ako neoprénový overal. V praxi by sa mal nosiť pod maskáčmi, aby vojakom šetril sily. Na bojovom poli vojaci v plnej poľnej často prejdú desiatky kilometrov. Vďaka novému vynálezu by sa vojak stal o trochu viac Iron Manom a zvládol viac. Oblek používa na zvýšenie sily a zníženie únavy nositeľa princípy robotiky a biomimetiky.

Špeciálny exoskeleton však nie je žiadny masívny rám či brnenie, ale skôr súhra špeciálnych počítačom kontrolovaných textílií, vlákien a vedení.

7. Rýchly prekladač

Využili ho mnohých sci-fi filmoch a má obrovský potenciál. Prístroj, ktorý dokáže v reálnom čase preložiť hovorené slovo, už existuje.

Armádny prekladač je primárne projektovaný pre irackú arabčinu, dokáže v nej z reálnom čase prekladať do angličtiny a naopak. Technológiu však môžu rýchlo preprojektovať aj pre iný potrebný jazyk. Predstavte si to využitie na exotickej dovolenke.

8. Rakety rýchlejšie ako zvuk

Aj Rusko, Čína a India sa snažia vytvoriť hypersonické zbrane. Ide o rakety, ktoré letia tak rýchlo, že je pre nepriateľa takmer nemožné zareagovať a ubrániť sa. DARPA sa zaoberá vývojom rakety s päťnásobne väčšou rýchlosťou ako zvuk. Technológia by mohla byť v budúcnosti využitá aj vo vesmírnom výskume či cestovaní.

9. Bezpilotné plavidlá

Vytvoriť bezpilotné lietadlo sa už podarilo, ale vytvoriť niečo podobné a všestranné pre potreby námorníctva je stále výzvou. Na svete je už plavidlo Sea Hunter (Morský lovec), ktorý môže monitorovať nepriateľské ponorky a sledovať ich bez toho, že by na palube alebo pri kormidle boli námorníci.

10. Vyčkávajúce podmorské kapsuly

Bezpilotné systémy sú hlavnou technológiou aj pri zariadeniach, ktoré dokážu ponorky zastaviť. V čase mieru by mali len nečinne sedieť na dne oceánu.

Malé tubusy, ktoré odolajú extrémnym tlakom, by sa čakali na svoju príležitosť na morskom dne. Americká armáda počíta s tým, že takéto zariadenia by dokázali prečkať neodhalené dlhú dobu. "Je naozaj ťažké niečo nájsť na dne oceánu, napríklad v hĺbke 6 000 metrov. Stačí sa pozrieť na to, aké sú ťažkosti s nájdením trosiek lietadla," upozornil programový manažér Jeffrey Krolik.

Z tubusov by sa po čase, možno aj po rokoch, vykľuli drony, ktoré by vystúpili na povrch. Spúšťačom k akcii by mohol byť akustický signál alebo podmorský kábel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok