Lídri G7 budú spoločne riešiť ohrozenia globálneho rastu vrátane terorizmu

TASR TA3
27.5.2016 06:41

Lídri siedmich veľkých priemyselne rozvinutých krajín zo skupiny G7 chcú oživiť slabý globálny rast novou iniciatívou.

Potenciálny rast

V závere svojho summitu v Japonsku súčasne prisľúbili, že budú riziká pre globálny rast, zahŕňajúce priame ohrozenie medzinárodného poriadku teroristickými útokmi, násilným extrémizmom a prúdením migrantov, riešiť "spoločne".

Na riešenie problémov, vytváranie pracovných miest a posilňovanie dôvery s neistých časoch by mali byť flexibilne využité všetky prostriedky, vrátane rozpočtových, finančnopolitických a štrukturálnych opatrení, uviedli predstavitelia G7 v záverečnom vyhlásení summitu.

V tejto snahe je podľa vyhlásenia potrebné zohľadniť podmienky v jednotlivých krajinách. Lídri však vo svojej "iniciatíve z Ise-Šimy" tiež zdôraznili, že musí byť zvýšené aj úsilie o "privedenie zadlženia na trvalo udržateľnú úroveň". Za kľúčové faktory zaťažujúce dosahovaný i potenciálny rast označili slabý dopyt a neriešené štrukturálne problémy. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Akčné plány

V boji proti terorizmu chcú krajiny G7 pomôcť Iraku finančnou injekciou vo výške 3,2 miliardy eur. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že táto pomoc je zameraná aj na boj proti príčinám úteku Iračanov z krajiny.

Merkelová tiež oznámila, že účastníci summitu sa uzniesli na početných "akčných plánoch" - okrem iného v oblastiach boja proti korupcii, terorizmu, počítačovým útokom, ako aj zlepšenia zdravia v podobe stratégií proti epidémiám prekračujúcim hranice.

V záverečnom vyhlásení sa neočakávane objavila aj zmienka o referende o členstve Británie v Európskej únii. Ak by sa v ňom Briti vyslovili za odchod z EÚ, tzv. brexit, išlo by o "vážnu hrozbu" pre hospodársky rast v celosvetovej relácii, varovali lídri G7.

Rusku okrem toho pohrozili ďalšími sankciami v súvislosti s krízou na Ukrajine. V komuniké oznámili, že doterajšie sankčné opatrenia ostanú v platnosti do úplnej realizácie mierových dohôd z Minska. "Sankcie môžu byť zmiernené, ak Rusko tieto záväzky splní," citovala z vyhlásenia DPA. "Avšak sme tiež pripravení pristúpiť k ďalším reštriktívnym opatreniam,... ak si to bude konanie vyžadovať." G7 zahŕňa Britániu, Francúzsko, Japonsko, Kanadu, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko. Na summitoch skupiny sa zúčastňuje aj EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok