EÚ rieši mliečnu krízu, chce obmedziť produkciu mlieka

TASR
27.5.2016 00:06

EÚ musí prijať ďalšie opatrenia na stabilizáciu cien mlieka a na pomoc jeho producentom. Vyplýva to z rozpravy poslancov Európskeho parlamentu s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Philom Hoganom a Hansom Hoogeveenom z holandského ministerstva pre hospodárske záležitosti.

EÚ rieši mliečnu krízu, chce obmedziť produkciu mlieka
SITA/AP

Spravodlivejší prístup

Súčasťou nových opatrení by podľa zákonodarcov EÚ malo byť celoúnijné obmedzenie produkcie mlieka zamerané na rast cien, efektívnejší intervenčný mechanizmus umožňujúci rýchlejšiu reakciu EÚ a vyváženie dodávateľského reťazca, ktorý by farmárom poskytoval možnosť spravodlivej odmeny.

Podľa ich odkazu EÚ v čase padajúcich cien a zvyšujúcej sa produkcie mlieka potrebuje nejakú formu záväzného opatrenia na obmedzenie výroby. Zákonodarcovia opätovne vyzvali na opatrenia, ktoré by viedli k spravodlivejšiemu dodávateľskému reťazcu a zdôraznili, že súčasná mliečna kríza, ktorá bola spôsobená aj ruským embargom na poľnohospodárske produkty z EÚ, odstránením mliečnych kvót v roku 2015 a poklesom globálneho dopytu, si vyžaduje účinné riešenia na úrovni celej EÚ.

Mliečne kvóty a iné opatrenia

Časť europoslancov v rozprave kritizovala zrušenie kvót na výrobu mlieka, ďalší sa zasadzovali za trhovejší prístup zdôrazňujúc, že EÚ by sa mala zamerať na posilnenie konkurencieschopnosti svojich mliečnych farmárov.

Časť poslancov v rozprave pripomenula trhové opatrenia, ktoré europarlament presadzoval už v roku 2013 v rámci rokovaní o novej spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ. Upozornili, že ak by tieto návrhy zo strany EP ministri členských štátov vtedy nezmietli zo stola, súčasná mliečna kríza by sa zvládala oveľa ľahšie.

Ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ budú o riešeniach tejto krízy opätovne rokovať na svojom zasadnutí koncom júna (27. - 28. 6.) v Luxemburgu. Následne rokovania o tejto agende preberie polročné slovenské predsedníctvo v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok