Do centrály McDonald's poslali Francúzi razie, prehľadali aj Google

TASR
26.5.2016 21:25

Francúzska polícia prehľadala parížske riaditeľstvo americkej siete reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald's a odniesla si odtiaľ dokumentáciu. Razia je súčasťou vyšetrovania daňových únikov.

Do centrály McDonald's poslali Francúzi razie, prehľadali aj Google
SITA/AP

Agenti špeciálnej protikorupčnej, finančnej a daňovej policajnej jednotky prehľadali 18. mája sídlo spoločnosti v Paríži. Francúzske úrady podozrievajú McDonald's, že si nelegálne znižoval dane tým, že prelieval príjmy z Francúzska do Luxemburska, kde má svoju európsku centrálu, a kde firmy platia menšie dane.

Finančná prokuratúra začala vyšetrovať francúzsku divíziu McDonald's na podnet odborov, ktoré sa na ňu obrátili so sťažnosťou na organizovaný únik daní. Viaceré nadnárodné spoločnosti čelia v Európe kritike za extrémne nízke dane a zneužívanie rozdielnych daňových sadzieb v jednotlivých štátoch.

Európska únia vyšetruje takéto prípady a plánuje prijať opatrenia, ktoré by firmám zabránili presúvať peniaze cez hranice, aby sa vyhli plateniu vyšších daní. V utorok 24. 5. prehľadala francúzska polícia parížske sídlo Google pre podozrenie z daňového podvodu a organizovaného prania peňazí. Francúzske médiá citovali zdroj z ministerstva financií, podľa ktorého americký koncern dlhuje na daniach 1,6 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok