Lídrov G7 znepokojuje spomaľovanie rozvíjajúcich sa ekonomík

TA3 TASR
26.5.2016 18:56

Lídri skupiny G7 začali svoj summit v Japonsku diskusiou o tom, ako čo najlepšie naštartovať rast globálnej ekonomiky. Japonský premiér Šinzó Abe, ktorý je hostiteľom summitu, označil ekonomiku za prioritu dvojdňových rozhovorov v nádeji, že získa podporu pre koordinované fiškálne stimuly.

Šinzó Abe na domácej politickej scéne zápasí s nespokojnosťou verejnosti s výsledkami svojej široko medializovanej ekonomickej reformy nazývanej aj "abenomika". Nemecko je však proti finančným stimulom, čo kancelárka Angela Merkelová deklarovala aj počas Abeho nedávnej návštevy v Berlíne.

Agentúra Kjódó informovala, že lídri G7 opätovne "potvrdili významnú úlohu fiškálnej, monetárnej a štrukturálnej politiky". Ale v ich kompromisnej dohode sa konštatuje, že každá krajina by si mala zvoliť pre seba najvhodnejšiu kombináciu týchto druhov politiky.

Lídri sú nespokojní so spomaľovaním rozvíjajúcich sa ekonomík, Abe súčasnú situáciu dokonca prirovnal k situácii v roku 2008, pred začiatkom globálnej hospodárskej krízy. Ale nie všetci partneri súhlasili s jeho prirovnaním, aj keď ceny ropy klesli od júna 2014 do januára 2016 o 55 %, rovnako ako po páde banky Lehman Brothers v septembri 2008. Svetoví lídri sa nakoniec zhodli na potrebe "flexibilných výdavkov", ktoré by pomohli oživiť rast globálnej ekonomiky, ale o načasovaní stimulov aj objeme financií rozhodne každá krajina samostatne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok