Maďarsko podľa EK segreguje rómske deti, Fidesz hovorí o pomste Bruselu

TASR
26.5.2016 16:11

Európska komisia začala disciplinárne konanie voči Maďarsku vo veci segregácie rómskych detí na školách. Maďarská vládnuca strana Fidesz tvrdí, že disciplinárne konanie je politickou pomstou Bruselu za to, že namiesto utečencov míňa peniaze na vzdelávanie rómskych detí.

Maďarsko podľa EK segreguje rómske deti, Fidesz hovorí o pomste Bruselu
Ilustračná fotografia: TASR/Milan Kapusta

EK poslala Maďarsku list, v ktorom vyzýva vládu, aby zosúladila svoje právne normy týkajúce sa rovnakého zaobchádzania a vzdelávania, ako aj praktické aplikovanie politiky vzdelávania so smernicou Európskej únie o rovnosti rás, ktorá zakazuje rasovú či etnickú diskrimináciu vo vzdelávaní.

Maďarskú vládu pre konanie EK kritizovali viaceré opozičné strany - Dialóg pre Maďarsko, Demokratická koalícia i Maďarská liberálna strana. "Konanie je ďalšou politickou pomstou Európskej únie za to, že (maďarská) vláda odmietla bruselskú žiadosť, aby financie určené na integráciu použila na prisťahovalcov. Vláda koná správne, keď nemieni najchudobnejším maďarským deťom zobrať ani halier, a keď tieto zdroje použije na inklúziu rómskych detí žijúcich v ťažkých podmienkach," píše sa vo vyhlásení Fideszu.

Komisia namieta, že rómske deti v Maďarsku navštevujú v neprimeranom počte špeciálne školy určené pre mentálne postihnutých a mnohé z nich sa zúčastňujú vzdelávania oddelene v rámci väčšinových škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok