Schulz sa na Slovensku stretol s Ficom, témou bolo predsedníctvo

TA3 TASR
26.5.2016 16:39

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz prišiel na Slovensko. Stretol sa s premiérom Robertom Ficom, s ktorým rokovali o prioritách nášho predsedníctva v Rade EÚ.

Schulz sa na Slovensku stretol s Ficom, témou bolo predsedníctvo
SITA/AP

Treba sa vyrovnať aj s brexitom

Európska únia musí byť pripravená vyrovnať sa v druhej polovici tohto roka s akýmkoľvek výsledkom britského referenda. Po stretnutí s predsedom vlády Ficom to povedal predseda Európskeho parlamentu.

Ten v Bratislave diskutoval s Ficom o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ. Obaja skonštatovali, že bude treba reagovať na výsledok referenda o zotrvaní Veľkej Británie v únii, ktoré sa uskutoční 23. júna.
„Nech už to dopadne akokoľvek, budeme musieť byť pripravení v druhej polovici tohto roka na to, ako sa s tým vyrovnáme,“ uviedol Schulz vo svojom vyhlásení pre médiá.

Vraj budeme pripravení

Fico šéfovi Európskeho parlamentu prisľúbil, že Slovensko sa svojej úlohy zhostí dobre. „Napriek hektickosti doby chcem zagarantovať predsedovi parlamentu, že vláda SR a jej predstavitelia budú dobre pripravení,“ povedal.

Možnosť postaviť sa do čela únie je podľa slov premiéra pre Slovensko veľká príležitosť. „Malá krajina bude v centre európskeho diania pri témach, ktoré sa nevyskytujú každý mesiac,“ vysvetlil s tým, že priority Slovenska môžu ovplyvniť viaceré aktuálne udalosti. 

„Musíme si uvedomiť, že 23. júna prebehne referendum vo Veľkej Británii, o týždeň na to budú veľmi dôležité voľby v Španielsku, s veľkými obavami sledujeme vývoj v Grécku, pokiaľ ide o finančnú situáciu, naďalej zostáva veľmi živá otázka migrácie,“ zhrnul.

Stretol sa aj s Lajčákom či Kaliňákom

Schulz ocenil Ficovu schopnosť veľmi účinne brániť záujmy svojej krajiny, ktorá je podľa neho kombinovaná so schopnosťou zohľadniť záujmy únie, ktorej je Slovensko súčasťou. „A to je veľmi dôležitá kombinácia,“ zdôraznil s ohľadom na to, že slovenský premiér bude okrem Slovenska stáť v druhej polovici roka i v čele štátov únie. 

Predseda Európskeho parlamentu sa počas jednodňovej návštevy Bratislavy stretne i s prezidentom SR Andrejom Kiskom a predsedom Národnej rady Andrejom Dankom. Zúčastní sa tiež plenárneho zasadnutia Národného konventu o EÚ, kde vystúpi s prejavom.

Po schôdzke s Ficom tiež absolvoval krátke stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a splnomocnencom vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivanom Korčokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok