Markuš pred súdom: Matici som chcel pomôcť, nie uškodiť

TA3 TASR
26.5.2016 12:43

Bývalý šéf Matice slovenskej Jozef Markuš pokladá za absurdné, že by túto inštitúciu niekedy chcel úmyselne poškodiť. Tvrdí, že celých 20 rokov pracoval na tom, aby Matica slovenská fungovala ako národná ustanovizeň. Tvrdenie, že jej chcel uškodiť, stojí podľa neho na vode.

Hrozí mu 15-ročné väzenie

Jozef Markuš to prehlásil na začiatku hlavného pojednávania na Okresnom súde Bratislava III. Prokurátor ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako predseda verejnoprávnej inštitúcie mal 19. decembra 2007 podpísať zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu, ktorou Maticu slovenskú zaviazal na jeho splatenie. Podľa obžaloby tým spôsobil škodu 202.393,55 eura. Hrozí mu 10- až 15-ročné väzenie.

"Nemyslím si, že by išlo o nejaký nečestný úmysel, naopak šlo o úmysel pomáhať a zachraňovať," uviedol obžalovaný Jozef Markuš.

Na pojednávanie sa nedostavil súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý mal vypovedať ako svedok. Ospravedlnil sa pre pracovné povinnosti, súd ho plánuje opätovne predvolať.

Rozhodnutie vraj nebolo iba jeho

Jozef Markuš taktiež zopakoval svoje tvrdenie z predchádzajúceho hlavného pojednávania, že prevzatie dlhu nebolo jeho rozhodnutie. "Nevzniklo to v mojej hlave, vzniklo to v kolektívnom vedení, ako ten dlh zlikvidovať," uviedol.

Na súde vypovedali aj svedkovia, ktorí sa podrobne vyjadrovali k hospodáreniu Matice či jej účtovníctvu.
Jeden zo svedkov poukázal na zložité obdobie vo fungovaní Matice slovenskej v roku 2000, keď táto inštitúcia mala podľa neho nedostatok finančných prostriedkov. Úsilie vedúcich pracovníkov v tom čase zhodnotil ako pozitívne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok