Exminister Borec je údajne napojený na firmu z Panama Papers

SITA
26.5.2016 12:03

Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec spolupracoval s firmou Latem Trading, ktorú preverujú daniari aj polícia.

Exminister Borec je údajne napojený na firmu z Panama Papers
SITA/Robert Tappert

Rovnaká adresa

Tomáš Borec podľa zistení portálu Aktuality.sk stál v minulosti pri zrode firmy Latem Trading, známej z kauzy Panama Papers. Keď sa stal neskôr Borec ministrom spravodlivosti v druhej vláde Roberta Fica, s firmou Latem Trading spolupracovala jeho právnická kancelária Borec & Bohunský, píše server.

Portál pripomína informáciu, že firma Latem Trading sídli na rovnakej bratislavskej adrese, kde má byt aj Borec. Aktuality.sk teraz zo zbierky listín obchodného registra zistili, že bývalý šéf advokátskej komory Borec sa v minulosti zúčastňoval aj na valných zhromaždeniach spoločnosti Latem Trading.

Táto firma vznikla v roku 2007 ešte ako Vertigo Trading. O dva roky neskôr sa premenovala na Intergest Slovakia. Pod názvom Latem Trading funguje od roku 2012. Od roku 2009 ju vlastní holandská firma Poelen Holding B. V., za ktorou stojí Guus Poelen.

Exminister priznal založenie firmy

Borecov podpis je na firemných dokumentoch z roku 2007, keď sa riešilo odvolanie konateľa a vymenovanie nového. Ako zapisovateľ bol podľa portálu aj na valnom zhromaždení v roku 2008. O rok neskôr bol dokonca Borec na valnom zhromaždení v mene samotného Poelena.

Zastupoval tam jeho firmu Poelen Holding B.V. Jedno valné zhromaždenie – v roku 2012 – sa podľa zbierky listín obchodného registra konalo aj v priestoroch advokátskej kancelárie Borec & Bohunský. Namiesto Boreca tam však sedela jeho kolegyňa Oľga Štuchalová. Borec bol vtedy ministrom spravodlivosti, takže mal pozastavený výkon advokátskej činnosti.

Exminister pre portál priznal, že zakladal firmu Latem Trading. Tvrdí však, že o jej podozrivých obchodných aktivitách až do vypuknutia kauzy Panama Papers vôbec nevedel. „Riešil som, keď robili zmenu názvu alebo podobné záležitosti. Okrem založenia spoločnosti a nejakých formálnych úkonov, ktoré sa týkali zápisov do obchodného registra, som však nevykonával žiadnu inú činnosť," hovorí Borec.

Ad hoc požiadavky

S Poelenom sa podľa vlastných slov zoznámil tak dávno, že si podrobnosti nepamätá. „Ten pán ma zrejme oslovil ako advokáta. Neviem, či v tom čase býval na rovnakej adrese ako ja. Nič extra zvláštne však na tom nie je," povedal Borec. S Poelenom ani s jeho firmami už nespolupracuje.

„Aj v minulosti sme plnili len ich ad hoc požiadavky," dodal exminister. Borec zároveň verí, že kauza Panama Papers pomôže zúžiť priestor pre špekulantov. „Čo sa však týka snahy vytlačiť schránkové firmy z verejného priestoru, je to trošku čiernobiele. Firmy, ktoré majú čo skrývať, treba vytesniť. Ale existujú aj schránkové firmy, ktoré nerobia nič nelegálne,“ dodal exminister.

Začiatkom apríla 2016 unikli z panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca milióny dokumentov. Tá svojim klientom zakladala a spravovala schránkové firmy po celom svete. Niektorým pomáhala utajiť ich skutočných vlastníkov alebo vyhýbať sa plateniu daní. Prvou slovenskou stopou v Panama Papers bola práve firma Latem Trading.

„Podľa skúmaných dokumentov poskytovala európskym klientom špeciálne legalizačné služby slovenská firma Latem Trading,“ napísalo vtedy České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré má prístup k uniknutým dokumentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok