Zákon proti terorizmu na úkor slobody Francúzov posilní políciu

TA3 TASR
25.5.2016 22:37

Francúzsky parlament v Paríži definitívne schválil proti terorizmu namierenú novelu legislatívy. Návrh, ktorý už v uplynulom týždni schválilo Národné zhromaždenie, odhlasovali aj francúzski senátori. Novela dáva viac právomocí vyšetrovateľom teroristických aktivít a organizovaného zločinu.

Text, ktorý sa v rezorte spravodlivosti pripravoval už skôr, definitívne putoval do parlamentu po teroristických útokoch v Paríži z novembra 2015. Jeho kritici však upozorňovali na fakt, že úprava smeruje k prevzatiu opatrení spojených s vyhlásením výnimočného stavu v krajine do bežného práva.

Občania musia v zmysle novely rátať, že pri kontrole totožnosti môžu byť zadržaní až na štyri hodiny, ak ich správanie vyvolá podozrenie z teroristických aktivít. Umožňuje i kontrolu batožiny, nočné domové prehliadky a rozširuje aj možnosti odpočúvania orgánmi činnými v trestnom konaní. Navrátilci z oblasti, v ktorých bojujú príslušníci teroristických skupín, musia rátať s hoci mesiacom domáceho väzenia.

Návrh, ktorého cieľom je aj zabrániť nutnosti neustáleho predlžovania výnimočného stavu v krajine, získal v oboch komorách parlamentu značnú väčšinu hlasov. Niektoré opozičné subjekty sa však nechali počuť, že ide o podstatný krok späť v oblasti základných práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok