Rokovania parlamentu: Neprešli sterilizácie ani zvýšenie príspevku na dieťa

TA3 TASR SITA
25.5.2016 09:53

Rokovaniu štvrtej schôdze parlamentu dominovali novely, ktoré sa dotýkajú sociálnej oblasti.

Rokovania parlamentu: Neprešli sterilizácie ani zvýšenie príspevku na dieťa
SITA/Marko Erd

Politické strany zrejme budú mať zakázané ozbrojovanie a vytváranie ozbrojených zložiek. Rovnako by mali mať zakázané používať štátne príspevky za voľby a mandát na financovanie a podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín.

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu zákona o politických stranách z dielne SaS. Ide o jediný návrh z 57 opozičných, ktorý prešiel na tejto schôdzi do ďalšieho legislatívneho procesu. Štvrtá schôdza sa jeho odhlasovaním zároveň skončila a poslanci sa najbližšie zídu 14. júna.

17:13 Parlament neposunul do ďalšieho legislatívneho procesu opozičný návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty. Návrh, ktorý predložili do parlamentu poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, mal skrátiť lehotu na vrátenie nadmerného odpočtu na štyri mesiace od začatia daňovej kontroly.

Poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom neuspeli ani s návrhom novely zákona o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb.

Novela mala zjednodušiť povinnosti hosťujúcich zamestnávateľov a domácich zamestnávateľov pri cezhraničnom vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb.

12:25 Poslanci nepodporili návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložili poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Sociálna poisťovňa podľa tohto návrhu od začiatku budúceho roka nemala predpisovať poistné a penále, ak suma dlžného poistného, resp. penále je v úhrne nižšia ako 5 eur.

Opoziční poslanci tak chceli odbúrať značnú administratívu pri predpisovaní penále a dlžného poistného na sociálne poistenie.

11:31 Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nečakajú v najbližšom čase výraznejšie zmeny v štruktúre vedenia. Teda také zmeny, ktoré navrhovali opoziční poslanci za stranu SaS Karol Galek, Jana Kiššová a Miroslav Ivan. Poslanci za SaS cez novely energetických zákonov navrhovali zrušiť súčasnú štruktúru vedenia regulačného úradu a zaviesť novú.

11:30 Plénum neposunulo do druhého čítania návrh novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa. SaS chcela jeho zvýšenie z pôvodných 280 eur na 300 eur.

11:27 Ženy, ktoré budú chcieť podstúpiť sterilizáciu, budú musieť naďalej za tento zákrok platiť. Lucia Nicholsonová a Natália Blahovás podobne ako v minulosti nepresadili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

10:09 Tender na nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici, v ktorom mal figurovať poslanec Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA), budú riešiť na mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Suchánek je jeho podpredsedom.

9:45 Zamedziť spätnému vyplácaniu prídavku na dieťa, ak pominú dôvody na jeho pozastavenie. To je cieľom návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý v úvode schôdze predstavila podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová.

9:30 Kabinet má prerokovať niekoľko právnych noriem, ku ktorým navrhne skrátené legislatívne konanie. Ide o novelu školského zákona, novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o návrh zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok