Erdogan zablokuje migračnú dohodu, ak Únia Turkom nezruší víza

TA3 ČTK
24.5.2016 18:23

Turecký parlament zablokuje uplatňovanie migračnej dohody s Európskou úniou, ak Brusel neumožní Turkom sľúbené zavedenie bezvízového styku, povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Stále nedostali milióny

Turecký parlament podľa neho zastaví príslušný legislatívny proces, ktorý marcová dohoda s EÚ predpokladá. "Ak sa to nestane (zrušenie víz), z parlamentu Tureckej republiky nevyjde žiadne rozhodnutie, žiadny zákon v súvislosti s vykonávaním dohody o spätnom preberaní osôb," povedal Erdogan počas tlačovej konferencie po humanitárnom summite OSN v Istanbule.

Turecký prezident si tiež posťažoval, že Ankara stále nedostala od EÚ sľúbené miliardy eur na náklady spojené s pobytom blízkovýchodných utečencov na tureckom území. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok na okraj summitu Erdogana upozornila na to, že Ankara musí splniť všetky podmienky EÚ, vrátane revízie protiteroristických zákonov, ak chce dosiahnuť bezvízový styk s Úniou.

Obavy z prílivu utečencov

Merkelová zároveň vyjadrila pochybnosti, či vzhľadom na tureckému odporu v otázke spomínaných zákonov bude možné, aby Brusel zrušil vízovú povinnosť pre Turkov do konca júna, ako Ankare v rámci migračnej dohody pôvodne sľúbil. To posilňuje obavy z toho, že sa príliv utečencov mieriacich cez Turecko do Grécka a zvyšku Európy opäť zvýši, ak Ankara prestane na ich pohyb dohliadať.

Turecko musí splniť 72 podmienok pred tým, než sa budú jeho občania môcť začať voľne pohybovať v schengenskom priestore bez hraničných kontrol. Týkajú sa zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Podľa EÚ zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štáty, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony.

Ankara opakuje, že napríklad protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov umlčuje tiež opozícia v krajine, meniť nemieni. Dôvodom je vraj situácia, v ktorej sa Turecko teraz nachádza vzhľadom k boju proti takzvanému Islamskému štátu a proti Kurdom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok