Separatisti zabili 7 ukrajinských vojakov, začali používať drony

TASR
24.5.2016 13:41

Prestrelky v Donbase na východe Ukrajiny si za uplynulých 24 hodín vyžiadali životy siedmich vojakov ukrajinských vládnych síl. Ďalších deväť vládnych vojakov utrpelo zranenia, informoval o tom v Kyjeve tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov.

Separatisti zabili 7 ukrajinských vojakov, začali používať drony
SITA

Eskalácia bojov

Podľa Turčynova proruskí povstalci značne zvýšili intenzitu ostreľovania pozícií ukrajinských bezpečnostných síl v Donbase. Tvrdí tiež, že v priestore badať "systematickú prípravu" na eskaláciu bojov v tejto oblasti. Turčynov ďalej uviedol, že druhá strana konfliktu čoraz častejšie využíva drony. Zodpovednosť za najnovší vývoj Turčynov zvalil na Rusko, na jeho vojenské a politické vedenie, ktoré "systematicky a dôsledne podkopáva mierové cesty riešenia konfliktu a oslobodenie okupovaných území".

"Demonštratívna a rozsiahla aktivizácia krvavých provokácií zo strany ruských okupačných síl úplne neguje prímerie. Rozmiestnením palebných postavení v obytných štvrtiach obsadených obcí a použitím ťažkých zbraní, zakázaných dohodami z Minska, ruskí vojaci značne zosilnili intenzitu ostreľovania pozícií ukrajinských ozbrojených síl," uvádza sa v Turčynovovom vyhlásení.

Ukrajinské vedenie spustilo v apríli roku 2014 v Donbase tzv. protiteroristickú operáciu proti samozvaným republikám, ktoré proruskí separatisti vyhlásili na území Doneckej a Luhanskej oblasti v dôsledku svojej nespokojnosti so zosadením proruskej vlády prezidenta Viktora Janukovyča a následnou zmenou mocenských pomerov v krajine.

Širšie právomoci pre misiu OBSE

Boje na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadali vyše 9000 obetí na životoch. Od septembra 2014 strany konfliktu podpísali tri dokumenty upravujúce opatrenia, ktoré by mali viesť k deeskalácii konfliktu, napriek tomu na styčnej línii sporadicky pokračujú ozbrojené zrážky medzi silami ATO a proruskými povstalcami.

Šéfovia štátov či vlád Ruska, Francúzska, Nemecka a Ukrajiny spolu telefonovali o spôsoboch riešenia konfliktu na východe Ukrajiny. Uviedol to Kremeľský palác, podľa ktorého zdôraznili potrebu rešpektovať prímerie a preberali zvýšenie účinnosti monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Kremeľský palác podľa tlačovej agentúry AP dodal, že ruský prezident Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko spolu hovorili o poskytnutí širších právomocí misii OBSE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok